Total за пръв път достави партида LNG с нулеви въглеродни емисии

Енергетика / Технологии
3E news
1091
article picture alt description

Френската нефтогазова компания Total достави първата партида втечнен природен газ (LNG) с нулеви въглеродни емисии, а приемащата страна е китайската държавна нефтогазова корпорация China National Offshore Oil Corporation (CNOOC). Това се казва в съобщение на френската компания.

Операцията по експедирането се е извършила на завода за втечнен газ  Ichthys в Австралия, а партидата е била доставена на терминала Dapeng в Китай.

„Горди сме с това, че извършихме тази доставка на първата партида LNG с нулеви въглеродни емисии за китайската CNOOC, отдавнашен партньор на Total. Тази е първа партида LNG, където въглеродните емисии са компенсирани по цялата производствена верига, представлява сама по себе си нова стъпка в стремежа ни за подкрепа на клиентите по пътя им към нулеви въглеродни емисии“, коментира президента за газа на компанията Total Laurent Vivier, цитиран в прессъобщението.

Според съобщението, „нулеви въглеродни емисии“ означава, че Total и CNOOC са компенсирали количеството еквивалент на въглеродния диоксид свързан с целия въглероден отпечатък на LNG (включително добива, втечняването, експедирането, регазификацията и крайното използване) чрез проекти за намаляване на емисиите, сертифицирани по програмата Verified Carbon Standards, VCS.

В частност за компенсиране на емисиите от въглероден двуокис са били финансирани два проекта – проект за вятърна енергетика в Китай Hebei Guyuan Wind Power Project и проект за защита на горите в Зимбабве Kariba REDD+ Forest Protection Project.

Френската компания Total е една от най-големите нефтогазови компании в света и усилено работи по програма за постигане на нулево ниво на емисиите.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща