Tesla спира производството на електромобили в САЩ заради COVID-19

Икономика / Технологии
3E news
537
article picture alt description

Главният изпълнителен директор на американската компания за производство на електромобили Tesla Inc. Илон Мъск обяви плановете за спиране на работата на завода на компанията в град Фриймонт, щата Калифорния заради искането на местните власти, обезпокоени от разпространението на коронавируса.

Производството на завода на Tesla ще бъде спряно на 23 март към края на деня, което ще даде възможност на компанията „да завърши работата по подходящ начин“, се казва в съобщение на Tesla. Заводът обаче ще продължи да изпълнява „базови“ операции в съответствие с указанията на властите.

Освен това компанията ще прекрати работата и на завода за производство на слънчеви батерии в Ню Йорк. В същото време предприятието Gigafactory в Невада, а също така и мрежата от станции за зареждане на акумулаторите на електромобили ще продължават да функционират.

В началото на тази седмица властите на шест окръга в областта на залива Сан Франциско, включително окръг Аламида (в Калифорния, САЩ) обявиха режим shelter-in-place, който предвижда забрана за работа на всички предприятия, които не са жизненоважни. Мярката е насочена към ограничаване н разпространението на коронавирусната инфекция COVID-19.

Акциите на Tesla по време на допълнителната търговия в четвъртък поевтиняха със 7,86 %, отбелязват анализатори.

Само преди десетина дни Tesla пусна милионният електромобил. През 2019 г. дела на компанията в продажбата на електромобили в САЩ е бил почти 80 %. Към настоящия момент Tesla предлага четири модела електромобили: седан модел 3 и модел S, както и ванове модели Y  и Х. Доставките на модела Y трябва да започнат към края на настоящото тримесечие. Новият ван Cybertruck може да се появи на пазара през следващата 2021 г.

Разбира се, всичко това ще се случи, а колко ще се забави в резултат на разпространението на коронавируса засега остава неизвестно. 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща