Saint-Gobain Weber представи първата напълно рециклируема система за топлоизолация

Иновацията включва специален разделителен слой със стъклотекстилна армировъчна мрежа

Енергетика / Технологии
Галина Александрова
577
article picture alt description

Saint-Gobain Weber представи webertherm circleпървата напълно рециклируема външна топлоизолационна система (ETICS). Тя дава възможност съставните ѝ компоненти да бъдат разделени според типа им, след което да бъдат рециклирани или използвани повторно. Нулевите отпадъци при използването ѝ създават нови възможности за строителни дейности, при които се пестят ресурси с грижа за природата. През целия експлоатационен живот на сградата, системата покрива необходимите стандарти по отношение на издръжливост и стабилност, както всяка друга weber топлоизолационна система.

Всяка година в България за направата на топлоизолационни системи се влагат големи количества строителни материали. След време те се превръщат в отпадък, тъй като се използват само по веднъж. Това се дължи на факта, че различните компоненти обикновено не се изхвърлят разделно след демонтажа и по този начин се ограничава повторната им употреба в строителството. Този тип на работа е финансово необоснован и предизвиква много въпроси по отношение на екологичния ефект. В допълнение, предвид изискванията за енергийна ефективност на сградите, въпросът с оползотворяването на отпадъка при реновирането на фасадите става все по-важен.

В Германия, например, за строителни дейности се изразходват около 5 млн. куб.м. изолационни материали и 100 млн. тона пясък голяма част, от които не могат да бъдат вложени в нов строителен процес. Затова Saint-Gobain Weber в Германия разработи системата webertherm circle, която има потенциал да се справи изцяло с това предизвикателство.

  • Разделянето по тип и вид на различните елементи в системата, става възможно благодарение на специален разделителен слой с вградена стъклотекстилна армировъчна мрежа.

webertherm circle е изцяло минерална, премиум топлоизолационна система. Благодарение на специалния разделителен слой, съдържащ стъклотекстилна армировъчна мрежа, по време на демонтажа системата позволява различните ѝ пластове лесно да бъдат разделени един от друг. Така изолационният материал, дюбелите и повърхностния защитен слой се отделят от дебелослойна шпакловка и лепило-шпакловъчната смес, което позволява да се рециклират или използват повторно.По време на целия експлоатационен живот на сградата, системата покрива високите изисквания и всички европейски стандарти по отношение на издръжливост и стабилност, както всяка друга weber топлоизолационна система.

  • Изцяло минерална висококачествена топлоизолационна система

В допълнение към възможността за рециклиране, системата webertherm circle предлага всички характеристики на най-високия клас системи за топлоизолация. Благодарение на качеството на минералната вата и изключително издръжливия, дебел слой мазилка, тя се отличава с:

  • отворена дифузия – силно паропропусклива, в резултат на което не се задържа влага;
  • отлична топло- и звукоизолация;
  • негоримост.

Повърхностното покритие с висококачествена минерална фасадна мазилка ефективно предпазва от замърсяване, причинено от развитие на микроорганизми и предоставя неограничени възможности за дизайнерски решения.

Webertherm circle е последно поколение топлоизолационна система, резултат от години проучвания и многобройни тестове. Тя е решение, предпочитано от всеки отговорен инвеститор и проектант, който търси високи експлоатационни качества, с грижа за околната среда.

Weber е част от групата Saint-Gobain и оперира на българския пазар от 2001 г. Компанията е лидер на пазара с производството на иновативни и лесни за употреба продукти в областта на фасадните решения и интегрираните топлоизолационни системи, системи за полагане на плочки, индустриални подове и технически разтвори. В световен мащаб, Weber присъства в 63 държави и има над 10 000 служителя. Saint-Gobain Weber в България разполага с два завода на територията на страната.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща