Panda Labs с нови идеи за бъдещето на мобилността

70 ученици и студенти, разпределени в 17 отбора, се включиха в третия хакатон на WWF

Икономика / Технологии
3E news
581
article picture alt description

Третият хакатон от програмата за младежки иновации на WWF – Panda Labs излъчи четири отбора победители и роди десетки любопитни идеи, които откриват нови хоризонти пред „Бъдещето на мобилността“. Събитието се проведе онлайн в периода 04-06 юни 2021 г. В него се включиха 17 отбора, съставени от 70 ученици и студенти на възраст между 15 и 25 години. Със своите знания, умения и ентусиазъм те затрудниха до краен предел опитното жури, което имаше нелеката задача да открои най-креативните идеи.

Интересни лектори от света на бизнеса, науката и НПО сектора откриха тридневния хакатон, като запознаха участниците с предизвикателствата и възможностите пред начините, по които се придвижваме днес. Представители на Kaufland България, Техническия униреситет – София и ТОМ дадоха различни перспективи на темата за мобилността, а Spark България и AMPECO споделиха своя опит със Start-up сферата у нас. След това участниците започнаха работа по метода „дизайн мислене“, като получиха дейна подкрепа и от ментори-доброволци с богат професионален опит.

На финала на хакатона журито прегледа и селектира най-новаторските и вдъхновяващи идеи, като определи четири отбора победители:

  • V Формация – с идея за приложение, което да интегрира всички видове алтернативен транспорт;

  • 3 пъти за щастие – с предложение за конвертиране на стари автомобили в услуга за споделено пътуване;

  • Easy Travel – с платформа за следене в реално време на транспортната мрежа и наличните алтернативни методи за придвижване;

  • Driving Force – с приложение за транспортни алтернативи и информация за въглеродния отпечатък и зеления рейтинг на потребителите.

Отборите-шампиони продължават участието си в програмата Panda Labs. В периода 12-18 юли те ще станат част от интензивен мастър клас, наситен с лекции, посещения на лаборатории и срещи с представители на успешни бизнес компании. Участниците ще доразвият своите идеи с помощта на ментори, а в края на мастър класа отново ще ги представят пред жури. Финалният победител в третия семестър на Panda Labs – „Бъдещето на мобилността“ ще получи наградата от 10 000 лв., която ще инвестира в развитието на своята бизнес идея.

Panda Labs e глобална иновационна платформа за решаване на някои от най-неотложните проблеми в световен мащаб в сътрудничество с влиятелни партньори от сферата на бизнеса, научните среди и неправителствения сектор. В България тя се провежда благодарение на подкрепата на Фондация „Америка за България“ и на Kaufland България – като част от устойчивата CSR политика на компанията под мотото „Действията носят промяната“. Третият семестър от програмата се подкрепя и от компанията за споделени електромобили Spark България.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща