Microsoft: Хакерската група Nobelieum с нови атаки

Болшинството са били неуспешни, но има прониквания в три организации, чиито имена не се споменават

Икономика / Технологии
3E news
518
article picture alt description

Хакерската група Nobelium, за която се твърди, че действа от руска територия, е осъществила нови кибератаки. За това алармира Microsoft, припомняйки че същата банда стои и зад хакерското нападение срещу компанията SolarWind.

Според съобщението на IT гиганта неговите експерти по киберзащита проследяват новите действия на Nobelium, насочени към атакуване на бази данни на компании, развиващи дейност в цифровата и финансовата сфери, към държавни служби, както и към обществени и научни организации. Хакерските атаки са били насочени към 36 страни по света, сред които САЩ, Канада, Германия, Великобритания и др., предаде ТАСС.

„Тези наскоро осъществени атаки в по-голямата си част са били неуспешни. Към настоящия момент имаме данни за преодолени защити при 3 организации“, отбелязват от Microsoft.

Преди няколко месеца от компанията обявиха, че софтуерът Orion на компанията SolarWinds е бил атакуван от хакерите Nobelium. Те са успели да внедрят в системата вирус, който след ъпгрейд е проникнал в компютрите на хиляди клиенти на SolarWinds, сред които правителствени ведомства и над 400 от най-големите компании в САЩ. Високопоставени държавни служители в самата Русия нееднократно отхвърлиха категорично обвиненията на Вашингтон, че Москва има нещо общо с кибератаката срещу компютърните системи на SolarWinds.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща