Lime влиза на пазара на споделени електрически тротинетки в София с над 100 е-скутера

От днес, приблизително 4 минути ще са нужни за придвижване от Софийския университет "Св. Климент Охридски" до Народния театър „Иван Вазов“ с електрическите тротинетки на Lime

Икономика / България
Галина Александрова
313
article picture alt description

Lime, иновативният доставчик на градска мобилност, е първата компания, която предоставя споделени електрически тротинетки на гражданите в столицата. Тази сутрин градът се събуди с повече от сто е-тротинетки, разположени по централни софийски улици, с което хората вече имат възможността да се придвижват по бърз, лесен и устойчив начин.

„София е страхотен град и искрено се радваме да стартираме нашите услуги тук. Вярваме, че гражданите са готови да приветстват това споделено решение за микро мобилност в града и да „отключат“ новия си градски начин на живот. Работим съвместно със Столична община, за да предложим забавно, удобно и интелигентно решение на някои предизвикателства, като например задръстванията и замърсяването на въздуха. Бихме искали да насърчим столичани да паркират автомобилите си и да се придвижват до дадена дестинация по-бързо и екологично с електрическа тротинетка.“ сподели Тамаш Тот, оперативен мениджър в Lime.

Според тазгодишния Индекс за трафика на компанията TomTom, София е на 21-во място сред градовете с най-големи задръствания в Европа. В допълнение към това, София, както и много други европейски градове, е изправена пред сериозен проблем, свързан със замърсяването на въздуха поради географското си разположение и човешката дейност. В столицата живеят над 1 260 000 души, а коефициентът за брой МПС на 1000 души население е 550-600 автомобила. Не само числеността, но и наличието на стари превозни средства с дизелови двигатели, са значителен източник на замърсяване на въздуха.

Намалявайки броя на автомобилите на пътя, Lime облекчава задръстванията и спомага за ограничаване на замърсяването, като прави градовете по-добри и жизнеспособни в бъдеще. С над 65 милиона карания в световен мащаб, Lime елиминира повече от 32 милиона километра пътуване с кола и повече от 8 хиляди метрични тона въглеродни емисии, като е спестила близо 3 милиона литра газ, което се равнява на спирането от движение на 1700 пътнически превозни средства за една година.

Lime има установени взаимоотношения и работи в тясно сътрудничество със Столична община за постигане на общата цел за увеличаване възможностите за достъпна и интелигентна мобилност. Столична община, чрез проект “Зелена София” към Асоциация за развитие на София, е изготвила отворен Меморандум за сътрудничество, чиято цел е да информира потребителите за услугата за споделени електрически тротинетки и правилата, които те трябва да спазват при използването й. Това е от ключово значение за качеството на услугата, опазването на реда в града и безопасността на гражданите. Ползвателите на електрически тротинетки трябва да спазват всички правила за движение, които са приложими за велосипеди.

“Електрическите тротинетки стават все по-популярни за придвижване в градска среда и това поставя въпроса за сигурността на всички участници в движението като основен приоритет. Проучихме опита на други градове и предизвикателствата, с които трябва да се справят. Затова София е един от първите градове в света, които определят специални места за паркиране на споделени превозни средства преди тяхното навлизане. Започнахме обособяване на около 200 локации за паркиране на велосипеди, тротинетки и мотопеди. Все повече хора търсят алтернатива на придвижването с автомобили и е важно това да става безопасно. Затова работим заедно с Държавната агенция за безопасност на движението по пътищата за регламентиране на ползването на електрическите тротинетки с промени в Закона за движение по пътищата. Призовавам хората, които ще използват електрическите тротинетки за споделено пътуване да спазва правилата за безопасност на операторите на услугата.” - споделя кметът на град София Йорданка Фандъкова.

Все повече градове осъзнават реалното въздействие, което това ново решение за придвижване оказва за намаляване на задръстванията и за постигане на целите, свързани с устойчивост и безопасност.

Как работи Lime

За да използват Lime, потребителите трябва да изтеглят приложението, налично за Android и iOS, да намерят свободна тротинетка на картата и да я отключат чрез натискане на бутон и QR код. Когато карането завърши, потребителите трябва просто да следват инструкциите от приложението, за да прекратят карането и отговорно да паркират. Отключването на Lime струва 1,5 лв. и по 0,3 лв. за всяка минута каране. Компанията насърчава безопасността и комфорта, като призовава потребителите винаги да носят каски.

Ангажимент за безопасност

Тротинетките на Lime са безопасни и лесни за използване. Компанията организира различни образователни събития като т.нар. First Ride фестивали и академии, за да насърчим потребителите да се ангажират с безопасните практики при каране, осигурявайки спокойствие за всички на пътя. Lime стимулира потребителите винаги да се возят отговорно, да носят каска по време на придвижването, да спазват всички закони за движение и ограниченията на скоростта, да се придвижват само в определените зони като улици и велосипедни алеи, да паркират правилно извън обозначените пешеходни пътеки, служебни рампи и метро станции и да бъдат отговорни към автомобилите, пешеходците и другите участници в движението.

Lime е част от градския живот в Европа - от Париж до Варшава, от Будапеща до Берлин. Откакто стартира за първи път през юни 2017 г., Lime обогатява градския пейзаж с разнообразие от електрически тротинетки и велосипеди. Компанията е активна в над 40 града в 18 държави в Европа. В световен мащаб предлага решения за интелигентна мобилност на хора от пет континента, като оперираме в над 100 града.


За повече информация: https://www.li.me/

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща