Kaufland и WIND2WIN: Турне на документален филм за замърсяването на Черно море с пластмаса

На 17 септември е софийската премиера на лентата за уиндсърф експедициятас кауза, която компанията подкрепи като част от усилията й срещу пластмасата

Икономика / Технологии
Галина Александрова
446
article picture alt description

Документалният филм „Море на вятъра“ с генерален партньор Kaufland България започва есенно турне, което включва прожекции в цялата страна. През септември и октомври филмът ще бъде показан в София, Варна, Русе, Пловдив, Велико Търново, Плевен, Габрово, Сопоти други.

Лентата разказва за уиндсърф предизвикателството с кауза за чисто Черно море WIND2WIN на сърфистите Илияна Стоилова и Йоан Колев от сърф училище “Акаша”. С подкрепата на Kaufland България през септември миналата година те прекосиха скоростно с уиндсърфове източната ни граница с Черно море, изминавайки 300 км по вода, заедно с двама морски биолози, за да изследват състоянието на крайбрежните морски води и да привлекат общественото внимание към замърсяването на морето с пластмаса. Компанията застана рамо до рамо със сърфистите като техен съмишленик в борбата срещу пластмасовото замърсяване, каквато политика Kaufland България последователно води.

Есенното турне на филма започна на 7 септември от фестивала на безмоторното летене „Въздухария“ в Сопот.На 14 септември жителите и гостите на Варна ще могат да го видят в WakePark Варна от 21,00 часа. На 17 септември „Море на вятъра“ ще бъде показан премиерно от 19,30 часа в Дом на киното в София. В столицата са предвидени още три прожекции – на 25 септември отново в Дом на киното, на 28 септември в рамките на фестивала за документално кино Sofia Biting Docs, както и на 9 октомври в бар „ПЕТЪК“. През септември и октомври зрителите ще имат възможността да видят филма още във Варна, Пловдив, Русе, Велико Търново, Плевен, Габрово и други.

В 30 минути „Море на вятъра“ проследява стъпка по стъпка рекордното постижение на двамата уиндсърфисти, като поставя фокус върху социалната значимост на инициативата. Филмът е продуциран от Remove Remove Productions и Beardfrost Production. Неговата премиера се състоя в началото на август в Бургас като част от четвъртото издание на престижния BurgasInternationalFilmFest. Последваха прожекции в Созопол, Царево, Синеморец, Поморие, Приморско, Крапец и накъмпинг „Градина“.

Kaufland България подкрепи инициативата WIND2WIN с кауза „Черно море, свободно от пластмаса“ в рамките на своята политика за борба срещу замърсяването с пластмаса. Още от 2013 г. компанията не използва твърди пластмасови микрочастици при създаването и производството на собствените си козметични, санитарни и хигиенни марки продукти. Kaufland се е ангажирала до 2025-а да намали пластмасата с най-малко 20%, а пластмасовите опаковки на собствените марки продукти да са 100% рециклируеми. Плановете са до края на 2019 г. компанията целенасочено да изключи от асортимента си определени артикули от пластмаса и да ги замени с техни устойчиви алтернативи.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща