IRENA: ВЕИ секторът расте със 171 ГВт през 2018 г.

Енергетика / Технологии
Маринела Арабаджиева
3886
article picture alt description

Международната агенция за възобновяема енергетика (IRENA) публикува поредният си годишен статистически сборник с данни за генериращите мощности, работещи на основата на възобновяемите източници на енергия (ВЕИ) Renewable Capacity Statistics 2019.

В света през 2018 г. са били въведени в експлоатация 171 ГВт ВЕИ-електроцентрали, което е малко под данните от предходната 2017 г. Слънчевата и вятърната енергетика осигуряват 84 % от нарастването на мощностите от ВЕИ през миналата година, сочат още данните.
На регионално ниво лидер остава Азия, където са установени 61 % от новите мощности, работещи на основата на възобновяеми източници на енергия.
IRENA прави сравнение на историческата динамика между новото строителство на ВЕИ-мощностите и останалите. Според тези данни, от 2015 г. в света годишно се строят повече мощности от ВЕИ в сравнение с такива, които са базирани на изкопаеми горива.

Според данните от 2018 г., установената мощност на ВЕИ в света е достигнала 2351 ГВт , което е със 7,9 % повече от година по-рано. Сега възобновяемата енергетика представлява например около една трета от всички генериращи мощности в света.

Половината от ВЕИ-мощностите се падат на хидроенергетиката (1172 ГВт). Установената мощност на вятърните електроцентрали е 564 ГВт, а от слънчевата – 480 ГВт. От новите ВЕИ в лицето на слънчевите и вятърните мощности са най-бързорастящите сектори.


Основни факти за развитието на ВЕИ в контекста на технологиите:


Хидроенергетика: През 2018 г. хидроенергетиката продължава да се развива с по-бавни темпове. Нови мощности в този сектор са регистрирани само в Китай (+8,5 ГВт).

Вятърна енергетика: Глобалните мощности от вятърна енергетика са се увеличили с 49 ГВт. Най-голям дял за развитието на този сектор се пада на САЩ с ръст от 7 ГВт и Китай със значителен ръст от 27 ГВт.  


Биоенергетика: Характеризира се със слабо развитие. Повече от половината от ръста в този сектор се дължи на Китай – увеличение на мощностите от биоенергетиката с 2 ГВт, Индия – със 700 МВт, а Великобритания – с 900 МВт.

Слънчевата енергетика се оказва най-бързорастящият сегмент не само в сектора на ВЕИ, но и в електроенергетиката изобщо. Установените мощности от слънчевите електроцентрали през миналата година са се увеличили с 94 ГВт, като в това число в Азия са били построени 64 ГВт.


Геотермалната енергетика е нараснала с 539 МВт, като голяма част от новите мощности са изградени в Турция (+ 219 МВт), Индонезия (+137 МВт), следвани от САЩ, Мексико, Нова Зеландия.

 

Пълният доклад може да бъде прочетен на страницата на IRENA: https://www.irena.org/newsroom/pressreleases/2019/Apr/Renewable-Energy-Now-Accounts-for-a-Third-of-Global-Power-Capacity

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща