ICGB: Голямо предизвикателство за нас е да завършим ICGB за 18 месеца

Енергетика / Технологии
Георги Велев
1269
article picture alt description

Изграждането на интерконектора между България и Гърция е голямо предизвикателство за нас, а имаме 18 месеца за строежа. Ще положим всички усилия проектът да се реализира навреме и да бъде завършен до края на 2020 г. Това заяви Теодора Георгиева, изпълнителен директор на ICGB по време на международния форум "Отключване на бизнес потенциала на източноевропейските газови пазари - конкуренция, алтернативи, пазари, проекти, сигурност чрез диверсификация. Случаят LNG". Организатори са Институтът за енергийни изследвания във Вашингтон и Центърът за балкански и черноморски изследвания. Медиен партньор на форума е 3eNews.

Още през май ще бъде избран доставчик за тръбите за бъдещия газопровод, сподели Георгиева. Проучването на археологическите находки по трасето на газопровода също е огромно предизвикателство. За щастие работата там е завършена в по-голямата си част. Планирано е през юни да приключи и тази част от процедурата по строителството. Ако е необходимо да се правят още проучвания ще бъдат предприети и необходимите мерки, сподели Георгиева пред участниците на форума.

Огромната цел пред ICGB е да финализира процеса по подписване на договора с TAP за да може България да получи договорените 1 млрд. кубически метра природен газ. За тези количества има подготвен стриктен график за доставка и те се движат с ритъма и графика на изпълнение на Южния газов коридор, обясни Георгиева. В отговор на въпрос директорът на ICGB обясни, че търговската експлоатация на газопровода се очаква да започне през 2021 г.
Георгиева благодари и на всички страни-участнички в проекта, като загатна и, че не всички организации в началото са подкрепяли реализацията на подобно газово начинание. Благодарение на комуникацията ни с ЕК получихме и нужните изключения и бе подготвен специален тарифен кодекс за газопровода. Благодаря и на американските ни колеги за подкрепата за проекта, добави Георгиева.

По думите ѝ доставките на втечнен природен газ през бъдещия LNG терминал край Александруполис ще бъдат особено важни за запълването на капацитета на ICGB. Този проект ще бъде един ценен актив за българската газова система, категорична бе Георгиева. Тя обясни, управляваната от нея компания в никакъв случай не се конкурира с държавния газов оператор „Булгартрансгаз“.

Специалистът припомни, че задължение на партньорите от гръцката ДЕСФА е да построят компресорна станция край Комотини, чрез която да се придвижват количества газ по газопровода до Стара Загора. Ако това не бъде направено ICGB ще може да прави единствено суапови сделки, обясни Георгиева.

Повече за проекта ICGB, неговата реализация и развитие можете да прочетете в интервюто, което Теодора Георгиева даде за 3eNews.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща