Huawei моли САЩ за изваждане на компанията от черния списък

Икономика / Технологии
Маринела Арабаджиева
273
article picture alt description

Вписването на Huawei в черния списък от министерство на търговията на САЩ може да повлияе върху дейността на компанията в целия свят, а и да нанесе непосредствени щети на американските компании. Затова Huawei  се обръща с молба към САЩ за изключването й от съответният ограничителен списък, заяви на пресконференция в петък председателят на съвета на директорите на компанията Лян Хуа.

„Управляващите в САЩ вкараха компанията ни в черен списък и ние естествено сме против това, тъй като няма никакво фактическо основание за такива действия. Също така това ще нанесе загуби на американските предприятия, включително и на тези, които сътрудничат с Huawei”, смята Лян Хуа, цитиран от телевизия Phoenix.

Лян Хуа определя решението на САЩ като крайно неуместно, тъй като то може да повлияе върху предоставянето на обслужването на клиентите от Huawei в над 170 държави.

„Смятаме, че е необходимо не отпускане на мерките, а пълна отмяна на забраната“, заяви Лян Хуа.

В отговор на въпрос зали ситуацията по някакъв начин се е променила след изявлението на президента на САЩ Доналд Тръмп, че разрешава на американските компании да продават на Huawei свое оборудване, той отговори, че „от търговска гледна точка, не са настъпили никакви съществени изменения“.

Преди дни президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че САЩ разрешават на американските компании да продават на китайската Huawei свое оборудване, ако то не представлява проблем за националната сигурност на САЩ.
Министърът на търговията на САЩ вписа в средата на месец май Huawei в черен списък, който затваря пътищата на компанията за покупка на компоненти и технологии от американски производители. Huawei е освен това и в списъка на компаниите, на които е забранено да работят с американският бизнес без съответни лицензии. Администрацията на САЩ обвинява китайската компания в сътрудничество с военното разузнаване на Китай за възможно следене на клиентите. САЩ смятат също така, че и другите държави не трябва да използват инфраструктурата и оборудването на Huawei пре преминаването към стандарта на 5G мрежата.
Google например вече прекрати сътрудничеството си с Huawei , като го лиши от достъпа до обновяване на оперативната система Android. По-късно министерство на търговията на САЩ обаче даде временно разрешение на Huawei до 19 август, което дава възможност за поддържане на комуникационните мрежи и предоставянето  на програмно обновяване за съществуващите клиенти.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща