Facebook ще плати 5 млрд. долара за уреждане на претенциите на FTC и 100 млн. долара по споразумението със SEC

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
224
article picture alt description

Facebook Inc. ще заплати рекордна глоба – 5 млрд. долара за уреждане на претенциите на Федералната търговска комисия на САЩ (FTC), касаещи неправомерното използване на лични данни на ползвателите на социалната мрежа.

Други 100 млн. долара Facebook ще заплати за уреждане на претенциите на Комисията за ценните книжа и борси на САЩ (SEC), стигнала до извода, че компанията е въвела в заблуда ползвателите относно рисковете за неправомерно използване на техните данни.

Споразумението, сключено между Facebook и FTC, предвижда предприемане на редица мерки за подобряване на практиката на компанията по отношение на защитата на конфиденциални данни. В частност Facebook ще трябва да създаде специална комисия в съвета на директорите за вземане на решения, касаещи работата с личните данни на ползвателите.

„Глобата от 5 млрд. долара е най-голямата, налагана, за която и да е компания във връзка с нарушения на конфиденциалността на личната информация. Това е една от най-големите глоби, налагани от държавно ведомство във връзка, с каквото и да е нарушение“, се казва в изявление на FTC.

Споразумението с FTC предвижда също така затягане на правилата за достъп до данните на клиентите за приложения от трети страни и изисква от Facebook да не използва телефоните номера на потребителите, посочени от тях за целите на сигурността и за реклама. На компанията ще се наложи регулярно да проверява новите практики за съответствие със затегнатите изисквания, като освен това шефът на Facebook Марк Зукърбърг ще отговаря лично за достоверността на проверките.

Регулаторът, освен това задължава Facebook да му съобщава за всички инциденти, които може да поставят под заплаха данните на над 500 ползватели и да предоставя съответстваща документация в разстояние на 30 дни.

„Споразумението изисква фундаментална промяна на нашия подход съм работата и възлагане на допълнителна отговорност на лицата, създаващи продукти за нас, на което и да е ниво“, се казва в изявление на Facebook. “Това е придвижване в посока на рязка промяна в полза на осигуряване на неприкосновеността на личните данни – в друг мащаб, отколкото преди“, отбелязват от компанията.

SEC съобщи в сряда, че Facebook се е съгласила да заплати 100 млн. долара за уреждане на претенциите, заключаващи се в това, че компанията е въвеждала в заблуда ползвателите по отношение на сериозността на рисковете от злоупотреба с техните данни. Компанията обаче не е признала обвиненията на SEC, но не ги е и отхвърлила.

„Повече от две години Facebook заявява, че рискът от неправомерното използване на данни е чисто хипотетичен, знаейки при това, че трета страна в действителност използва неправомерно тези данни“, се казва в изявлението на SEC.

“Публичните компании са длъжни да определят и вземат под внимание сериозните рискове за своя бизнес и да разполагат с процедури, предназначени за акуратно във всяко едно отношение разкриване на информация, в това число и за това да не определят риска като хипотетичен, когато той фактически вече е реализиран“, се казва в изявлението на SEC.

Федералните власти започнаха разследване по отношение на Facebook преди година във връзка с появата на информация за това, че консултантската компания Cambridge Analytica е получила незаконно данните на 87 млн. ползватели на социалната мрежа. Предполага се, че тези данни може би са били използвани по време на президентската компания в САЩ през 2016 г. и референдума за излизане на Великобритания от ЕС.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща