EUobserver: Осем държави от ЕС закъсняват с представянето на стратегия за изкуствен интелект

Икономика / България
Галина Александрова
535
article picture alt description

Най-малко осем държави-членки на ЕС очакват, че им е необходимо повече време от първоначално предвиденото за създаване на национална стратегия за изкуствен интелект (AI). Това съобщава EUobserver, позовавайки се на информация от дипломатически източници.

Първоначалната цел беше тези планове да бъдат готови до средата на 2019 г.

Хърватия, Кипър, Унгария, Словения и Испания обаче очакват техните окончателни стратегии да бъдат публикувани едва в края на 2019 г.

Холандия планира стратегията си през септември или октомври, Австрия посочи "есента" като срок за публикуване на окончателния документ, а Ирландия заяви, че ще бъде направена в последното тримесечие на 2019 г.

За още шест държави пък изобщо не е ясно кога точно ще бъдат завършени техните национални планове за AI.

Целта в средата на 2019 г. всъщност от самото начало беше доста „мек“ краен срок - може да означава или конкретно 1 юли, или която и да било дата между 1 май и 31 август.

И този срок дори не беше напълно обвързваща цел. Координираният план за развитие и използване на изкуствен интелект в Европа, публикуван от Европейската комисия миналия декември, просто "насърчава" националните правителства да ги изпълнят дотогава: „До средата на 2019 г. всички държави-членки се насърчават да въведат - и споделят с други държави-членки и комисията - национални стратегии или програми за AI или да добавят измерения на AI в други подходящи стратегии и програми, очертаващи нивата на инвестициите и мерките за изпълнение, като се вземат предвид този координиран план"

Министрите, които отговарят за въпросите на конкурентоспособността, потвърдиха през февруари срока в средата на 2019 г., но всъщност се възползват от слабата формулировка „насърчава държавите-членки да въведат…“. Независимо от това, националните планове бяха обявени за решаващи, за да се възползват държавите-членки максимално от AI.

В координирания план се казва, че са необходими национални стратегии за AI „за максимално увеличаване на инвестициите, обединяване на важни ресурси като данни, [и] осигуряване на безпроблемна регулаторна среда“.

Планът на ЕС ангажира националните правителства и евроинституциите с обещанието AI да се справи с обществените проблеми и да засили икономиката.

"AI ще бъде основният двигател на растежа на икономиката и производителността и ще допринесе за устойчивостта и жизнеспособността на индустриалната база в Европа. Подобно на парната машина или електричеството в миналото, AI преобразува света", се казва в документа.

„Като цяло амбицията е Европа да се превърне във водещ в света регион за разработване и внедряване на авангардни, етични и сигурни AI, насърчаващи подход за поставянето на човека в центъра на глобалния контекст“.

Още когато координираният план беше публикуван през декември 2018 г., източник на комисия, който поиска анонимност, каза на EUobserver, че предпазливият изказ е поискан от някои държави-членки.

"Беше трудно за някои да поемат силни ангажименти преди да се проведе национален дебат", каза източникът.

Стратегическият документ на ЕС, изготвен в сътрудничество с министерствата на икономиката и промишлеността на държавите-членки, беше планиран отчасти като инструмент за увеличаване на вътрешния натиск върху правителствата, като им се даде „европейски“ краен срок за позоваване.

Италия и Полша неясни

Двете най-големи страни членки на ЕС, Франция и Германия, вече приеха национални стратегии за AI, съответно през март и ноември 2018 г.

Обединеното кралство, което трябва да напусне ЕС на 31 октомври, публикува AI „Секторна сделка“ през април 2018 г.

В Италия обаче ситуацията не е ясна.

Работата започна със създаването на работна група миналия март, но италианското постоянно представителство в Брюксел не отговори на въпрос кога се очаква стратегията.

Полски дипломатически източник заяви, че стратегията на страната им ще бъде публикувана "доста скоро".

За повечето държави от ЕС, които все още работят по своите планове, изглежда, че вътрешните и външните консултации са основната причина да е необходимо повече време.

Това вероятно е свързано с факта, че AI ще засегне всички сектори.

Както бе посочено в координирания план на ЕС, списъкът с предизвикателствата, за решаването на които се разчита да помогне AI, е „практически безкраен“.

"Тъй като няколко министерства / институции са участвали поради хоризонталния характер на въпроса, на този етап не мога да посоча точен график", заяви дипломатически източник от България.

Гърция беше в "началния етап на разработване на национална стратегия за изкуствен интелект", според постоянното представителство на страната в Брюксел.

"В момента се провеждат консултации с всички участващи заинтересовани страни", добавиха от там.

По-рано тази година нидерландското правителство заяви, че планът ще бъде готов преди лятото, но говорител на министерството на икономическите въпроси каза на EUobserver, че публикуването вече е планирано за края на септември или началото на октомври.

Холандците също все още се консултираха с индустриални партньори.

Малта пусна специфичен уебсайт за AI, заявявайки, че иска да "изследва изкуствения интелект като нова икономическа ниша".

Малтийците създадоха AI работна група, „съставена от предприемачи, учени и експерти в тази област“.

"Целта на правителството е да разработи национална стратегия за AI и да постави Малта сред топ 10 нации с национална стратегия за изкуствен интелект", се казва в уебсайта, въпреки че не е ясно какви критерии ще използвате за класиране на страни със стратегия за AI.

Програмата на фон дер Лайен

Следващият председател на комисията, Урсула фон дер Лайен, вече подчерта, че инвестицията в AI ще бъде един от нейните приоритети.

„Данните и AI са съставките за иновации, които могат да ни помогнат да намерим решения за обществени предизвикателства, от здраве до земеделие, от сигурност до производство“, каза фон дер Лайен в своята „програма за Европа“.

„В първите си 100 дни на поста ще предложа законодателство за координиран европейски подход за човешките и етичните последици от изкуствения интелект“, каза тя.

Координиран план за развитие и използване на изкуствен интелект в Европа

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща