GWEC: 200 ГВт се очаква да надхвърли инсталираната мощност от морски вятърни централи през 2030 г.

Енергетика / Технологии
Маринела Арабаджиева
409
article picture alt description

Според информация на Глобалния съвет за вятърна енергетика (Global Wind Energy Council — GWEC), в експлоатация в света до 2030 г. може да бъдат въведени 200 ГВт нови мощности при офшорната вятърна енергетика. Това е съществен ръст, особено като се има предвид, че сега морските вятърни електроцентрали са около 23 ГВт. , като повечето са концентрирани  в Европа.


„Изхождайки от целевите данни на правителствата, резултатите от търговете и данните за разработваните проекти, очакваме да видим установяването на 190 ГВт мощности през 2030 г., но това съвсем не означава, че отразява целият потенциал от морския вятър“, казва Karin Ohlenforst, Director of Market Intelligence at GWEC. Много нови страни се готвят да се присъединят към революцията на офшорната вятърна енергетика, а плаващите морски вятърни централи са в състояние да променят правилата в сектора и да добавят още по-големи обеми през следващите години, смята тя.


190 ГВт е консервативният сценарий на организацията, в който не се взима предвид бъдещото технологично развитие. Но дори и при този сценарий секторът ще расте с 15-20 ГВт годишно.


Очаква се, че азиатският пазар, включително и Китай ще стане най-големият регион с офшорна вятърна енергетика в света. Според консервативният сценарий, в този регион  през 2030 г. ще бъдат построени от порядъка на 100 ГВт. В Европа, която днес е лидер в този сектор се прогнозира установяването на 78 ГВт.


Председателят на глобалната работна група на GWEC по вятърна енергетика Аlastair Dutton( Chair of Global Offshore Wind Task Force at GWEC ) отбелязва, че „Секторът продължава да постига значителни успехи и повишаване на конкурентоспособността, като средната настояща стойност е в диапазона от 50 долара за MWh е в обхвата. Това повишава привлекателността на сектора за установените пазари, където правителствата обсъждат дългосрочните цели, свързани с измененията на климата.


Оптимистичният сценарий предвижда напредък на технологиите по отношение на мощностите при плаващите вятърни централи, като CWEC очаква, че през 2030 г. установената мощност на офшорната вятърна енергетика може да е от порядъка на 220 ГВт.  Редица експерти прогнозират, че офшорната вятърна енергетика ще стане по-евтина от континенталната още в началото на следващото десетилетие, тоест след две-три години.

 

Прочетете още на: https://gwec.net/global-offshore-wind-report-sector-has-potential-to-grow-to-200gw-of-capacity-by-2030/

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща