Bosch залага на изкуствения интелект и свързаността за защита на хората и околната среда нa CES 2021

На виртуалното търговско изложение за потребителска електроника CES 2021 компанията ще представи интелигентни, устойчиви решения за здравето, живота и мобилността под мотото Sustainable #LikeABosch.

Икономика / Технологии
3E news
776
article picture alt description

Bosch разчита на AIoT – Изкуствения интелект и интернет на нещата, за да подобри здравето на хората и да защити планетата, като облагодетелства хората и околната среда с технически решения на базата на данните, изкуствения интелект и интернет на нещата. „Ние комбинираме AI и свързаността, за да формираме AIoT за подобряване на енергийната ефективност и борба с коронавируса“, ​​твърди Майкъл Боле, член на управителния съвет на Bosch. „AIoT предлага огромен потенциал. Вече отключваме този потенциал и планираме да разширим усилията си в бъдеще”. На виртуалното търговско изложение за потребителска електроника CES 2021 компанията ще представи интелигентни, устойчиви решения за здравето, живота и мобилността под мотото Sustainable #LikeABosch. 

Сред иновациите, с които компанията дебютира на технологичното изложение, е първият в света самообучаващ се AI сензор за wearable (носими) и hearable (за слушане) устройства за фитнес тракинг. Тъй като AI работи на самия сензор (edge ​​AI), вече няма нужда от интернет връзка по време на упражненията - това подобрява енергийната ефективност и поверителността на данните. Компанията представя и сензор, който измерва качеството на въздуха и относителната влажност. По този начин се получава информация за концентрацията на аерозоли във въздуха - данни, които са особено важни за борбата срещу коронавируса. Охранителните камери на Bosch също могат да помогнат в борбата срещу вируса. С помощта на AI те изпълняват широк спектър от специфични за клиента приложения. Например, новата камера с интегриран интелигентен видео анализ измерва телесната температура безконтактно, анонимно и с висока точност - с максимално отклонение от половин градус.

Мониторинг на хората в магазините във връзка с коронавируса и преносим мониторинг за хемоглобин

Освен това, използвайки софтуерно решение на отворената платформа на стартъп компанията на Bosch Security and Safety Things, тези камери могат да открият дали броят на хората в даден магазин съответства на ограниченията във връзка с коронавируса. Тази платформа получи наградата за иновации на CES® 2021 и едно от четирите решения на Bosch, отличени тази година. Друга премиера е преносимият монитор за хемоглобин, който открива анемия чрез сканиране на пръстите. Устройството е особено подходящо за региони с недостатъчен достъп до медицинска помощ. Снабден с AI, мониторът за хемоглобин дава резултат в рамките на 30 секунди - не е необходимо лабораторно изследване или вземане на кръв.

PSR тестът на Bosch

В момента най-добрият пример за това как иновативната технология на Bosch може да подобри здравето и благосъстоянието е PCR тестът за коронавирус с тестовото устройство на Bosch Vivalytic. Сега резултатите се получават още по-бързо: лаборатории, лекарски кабинети, старчески домове и болници могат да оценят едновременно пет проби за 39 минути – това наистина е „техника за живота“. Благодарение на подобрения софтуер, положителните проби излизат дори за по-малко от 30 минути. Разработването на системата Vivalytic, която се състои от устройство за анализ и тестови касети, е резултат от дългогодишното сътрудничество между корпоративните изследвания и авангардния инженеринг на Bosch, Bosch Healthcare Solutions – Boch Решения за здравеопазването и болницата Robert Bosch.

Sustainable #LikeABosch – Bosch е пионер в действията за опазване на климата

Изследване, публикувано наскоро в Германия, показва, че AIoT може да надхвърли границите на здравните приложения, за да подкрепи и действията за защита на климата. Проучването установи, че всеобхватната дигитализация в мобилността, производството и строителните технологии може да помогне на страната да измине половината път до постигането на целите за емисиите от Парижкото споразумение (източник: Accenture).

Според фирмените изчисления всичките 400 световни локации на компанията са въглеродно-неутрални от 2020 г. Bosch е първото индустриално предприятие в световен мащаб, постигнало нетни нулеви въглеродни емисии от произвежданата енергия от собствени и външни източници. „Следващата стъпка за Bosch е да се справи с емисиите по цялата верига на стойността - от поръчките до използването на продуктите“, заяви Боле. В този смисъл Bosch е първият автомобилен доставчик, който се присъединява към инициативата Science Based Targets с конкретна и амбициозна цел: до 2030 да намали с 15% емисиите на CO2 нагоре и надолу по веригата. Постиженията на Bosch в климатичните действия спечелиха признание и извън компанията: Проектът за откриване на въглерод с нестопанска цел (CDP) добави Bosch към своя А списък.

Чрез своята консултантска компания Bosch Climate Solutions, основана миналата година, Bosch споделя с други компании опита си на пионер в действията за опазване на климата. Стартъпът на Bosch предлага няколко решения, включително облачно базирана енергийна платформа, която намалява консумацията на енергия от машините чрез интелигентни алгоритми и по този начин увеличава ефективността на производствените процеси. Bosch вече инсталира тази платформа в над 100 локации, допринасяйки значително за повишаване на енергийната ефективност - основният лост в стремежа на компанията към въглероден неутралитет.

Дигитализация, по-висока свързаност и мобилност

Наред с повишаване на енергийната ефективност в производството, Bosch системно добавя свързаност в своите продукти за дома и мобилността и така помага на потребителите да пестят енергия. Сред тези продукти е енергийният мениджър, който компанията предлага за използване в частни домове. В комбинация с термопомпа и фотоволтаична система, мениджърът може да намали консумацията на енергия с до 60%. В сферата на мобилността шофьорите на електромобили могат да се възползват от услуги като Battery in the Cloud – aкумулатор в облака, която чрез интелигентен софтуерен анализ намалява изтощаването на акумулатора с до 20%.

Като цяло комбинацията от електрифицирано и автоматизирано шофиране с персонализирани и свързани услуги ще отвори широко поле за софтуерните приложения. Автомобилните компютри са в центъра на усилията на Bosch да разшири водещата си роля в софтуерно интензивните електронни системи. За да отговори на това търсене, в началото на годината започна работа новата дивизия Cross-Domain Computing Systems - Интердисциплинарни компютърни системи със 17 000 служители. Тук Bosch комбинира експертизата си в хардуерното и софтуерното инженерство за разработка на компютри, сензори и управляващи блокове за всички автомобилни системи. Това намалява сложността на автомобилния развой и ускорява въвеждането на новите функции на пътя. 

Изкуственият интелект на компанията помага за изследването на Луната

От пътищата на земята до космическите полети: докато на миналогодишния CES видяхме премиерата на сензорната система с изкуствен интелект SoundSee за Международната космическа станция, този път Bosch е насочил вниманието си към Луната. Като част от програмата Tipping Point на НАСА, Бош обединява усилията си с компаниите Astrobotic и WiBotic и с Вашингтонския университет, за да изследва и разработва технологии за интелигентна навигация и безжично зареждане на малки роботи за работа на Луната. Изследователите от Bosch в Питсбърг и Силициевата долина допринасят със своя опит за интелигентния анализ на данни и решения за безжична свързаност, базирани на AI. Получените резултати ще се влеят в по-нататъшното развитие на AIoT решенията на Bosch обратно на земята.

Всичко това ясно показва какъв огромен потенциал предлага AIoT, както и ключовата роля на устойчивостта в него. „Само компании, които се стремят към устойчивост днес и отключват огромния потенциал на AIoT, ще бъдат успешни утре“, твърди Боле.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща