BMW ще пусне лимитирана серия Х5 с водородна клетка

До края на т.г. ще продадем над 100 000 електромобила, през 2025-а ще са 2 млн., казва Оливер Ципсе

Климат / Технологии
3E news
1284
article picture alt description

Германският автомобилен концерн BMW ще атакува пазара с нов вариант коли с алтернативно екологично задвижване. Догодина баварската компания ще представи лимитирана серия на култовия си модел Х5. Интересното обаче е, че не става въпрос за хибридна или електрическа версия, а задвижването на SUV-то ще бъде поверено на водородна клетка.

„Следващата година ще представим BMW X5 с задвижване от горивни клетки. Тази малка серия от BMW i Hydrogen NEXT ще покаже как си представяме развитието на технологията за задвижване с водород“, каза на годишното Общо събрание на акционерите на BMW AG председателят на Управителния съвет на компанията Оливер Ципсе.

Пускането на модел с горивна клетка обаче не означава, че BMW ще се откаже от електромобилите и хибридите, стана ясно още от презентацията на Ципсе пред акционерите на компанията. Той даде пример с представения наскоро чисто нов модел i4, чиито продажби започват тази есен, както и електрическият флагман на баварците iX.

Целта на баварците е да предадат на клиентите си над 100 000 напълно електрически автомобила до края на настоящата година. Нещо повече, с всяка следваща година тези цифри ще се увеличават. Причината е, че според шефа на компанията има определени пазари, на които търсенето може да се измести изцяло към електрическата мобилност през следващите няколко години. „Очакваме това да се случи и сме подготвени за него. Нашите клиенти могат да намерят правилния модел в предпочитания от тях сегмент. Това е начинът да спечелим пазарен дял и да останем рентабилни“, коментира Ципсе.

Той отбеляза, че в BMW очакват до края на 2025 г. да доставят на клиентите си около 2 млн. електромобила, което е 10 пъти повече спрямо резултатите от 2020 г. А през 2030 г. над половината от продадените BMW-та по света ще бъдат напълно електрически, убеден е Ципсе.

Той предупреждава обаче, че тези планове са пряко свързани с развитието на зарядната инфраструктура. И макар самият Ципсе да е оптимист в това отношение, обръща внимание на факта, че в Германия, например, продажбите на електромобили се увеличават 4 пъти по-бързо от изграждането на зарядни станции. Решението за по-бързо разширяване на тази инфраструктура е и в ръцете на самите производители на коли на ток, смята Ципсе. И дава пример как съвместното предприятие, в което участват баварците – Ionity, до края на годината ще изгради 400 бързи зарядни станции с над 1500 точки за зареждане по магистралите в Германия, които ще могат да се използват от всеки собственик или шофьор на електромобил.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща