21 стартъп и финтех компании се регистрираха в програмата на Райфайзенбанк Elevator Lab 2019

През тази година най-голямата корпоративна финтех програма в Централна и Източна Европа включва регионални предизвикателства за компании с готови решения и за стартъпи в начална фаза

Икономика / Технологии
Галина Александрова
454
article picture alt description

21 стартъп и финтех компании вече се регистрираха за участие в българското предизвикателство на Elevator Lab – програмата на Райфайзен Банк Интернешънъл (РБИ) за дългосрочно партньорство с финтех екосистемата и подкрепа на стартъпи в начална фаза. Платформата за кандидатстване на българските компании и екипи е отворена до 21 юни (петък) на www.elevator-lab.at/bg.

Наред с второто издание на Elеvator Lab Challenge България, с което Райфайзенбанк търси най-добрите готови финтех решения, през тази година програмата включва и Elevator Lab Bootcamp, който предоставя менторска подкрепа на стартъпи в най-начална фаза и екипи с добри идеи, както и възможност за валидиране на проекта и двуседмично обучение във Виена за победителя.

Финалистите в двете категории на българската надпревара ще бъдат обявени на 25 юни, а победителите ще бъдат избрани на 3 юли от мениджмънта на Райфайзенбанк (България). Българските финалисти в Elevator Lab Challenge и Bootcamp ще имат възможност да получат обратна връзка и от партньорите на инициативата, които ще окажат менторска подкрепа и ще споделят своя опит в сферата на иновациите по време на финалното събитие. Сред тях са Калин Димчев, изпълнителен директор на Майкрософт Балкани, Георги Захариев, мениджър на проекта Google Digital Garage, Атанас Райков, директор Бизнес развитие на Viber за ЦИЕ, ОНД, Близкия Изток и Северна Африка, Антон Герунов, оперативен директор в Log Sentinel, проф. д-р Георги Димитров, член на Съвета на директорите на Evrotrust и Никола Янев, маркетинг мениджър в Eleven.

Победителят в ElevatorLabChallenge България ще получи право за участие директно за полуфинала на глобалната програма, където ще се конкурира с идеи на стартъпи от цял свят. Тази година в глобалната платформа кандидатстваха 287 финтех компании, като 60% от кандидатите са от Европа, 18% – от Азия, а 10% – от Северна Америка.

„Заедно с регионалните предизвикателства и новосъздадените Bootcamp инициативи, Elevator Lab е най-голямата финтех мрежа в Централна и Източна Европа“, казва Ханес Чижек, ръководител Стратегия и Иновации в групата РБИ.

Полуфиналът с участието на българския победител ще се състои през септември тази година. Ако се нареди сред отличените в Elevator Lab 2019, иновацията на българска финтех компания може да бъде внедрена в системите на банките от групата РБИ и да стане достъпна за над 16.3 млн. клиенти.

Общо 743 стартъпи от цял свят кандидатстваха в предходните две издания на Elevator Lab, като банките от групата Райфайзен вече си партнират с 22 от тях на ниво ProofofConcept. През 2017 г. в предизвикателството се включиха 8 български компании, докато през 2018 г. общо 23 български финтех стартъпи кандидатстваха със своите иновативни идеи. За победител в ElevatorLabChallengeBulgaria бе избран проекта на Evrotrust за биометрично оторизиране на трети страни пред банката. Той спечели в конкуренция с иновативни идеи на още четири финалиста – Log Sentinel, Risk Labs, Scale Focus и My Cloud Quant. Стартъпът LogSentinel бе отличен като LocalHero с проект за повишаване на информационната сигурност, базиран на блокчейн технология. Райфайзенбанк (България) вече работи с три от компаниите, които участваха в миналогодишното издание на Elevator Lab – с Evrotrust, Log Sentinel и един от победителите в глобалното състезание PISANO.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща