200 робота вече дезинфекцират COVID-болници в ЕС, включително в България

Почти всяка държава-членка вече е получила поне по един, в Пловдив и София бяха доставени в началото на август

Икономика / Технологии
3E news
613
article picture alt description

Европейската комисия достави днес поредния робот за дезинфекция в болницата Consorci Corporació Sanitària Parc Taulí в Барселона, с което общият брой на доставените роботи става 200. Роботите, дарени от ЕК, помагат за дезинфекциране на помещенията за пациенти с COVID-19 и са част от действията на Комисията за снабдяване на болници в целия ЕС, за да им се помогне да се справят с последиците от пандемията. В допълнение към тези първоначални 200 робота, обявени през ноември миналата година, Еврокомисията осигури закупуването на още 100, с което общият размер на даренията достигна 300.

„Подпомагането на държавите членки за преодоляване на предизвикателствата на пандемията продължава да бъде приоритет номер едно и тези дарения – много осезаема форма на подкрепа – са отличен пример за това, какво може да се постигне. Това е европейската солидарност в действие и съм доволна, че Комисията може да дари допълнителни 100 робота за дезинфекция на нуждаещи се болници“, каза Маргрете Вестегер, изпълнителен зам.-председател на ЕК с ресор „Европа, подготвена за цифровата ера“.

Почти всяка държава членка на ЕС, вече е получила поне един от роботите за дезинфекция. Сред тях е и България. В началото на август първият такъв робот бе доставен на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив. Малко по-късно бе доставен и един на СБАЛИПБ „Проф. Ив. Киров” – София. Машините могат да дезинфекцират стандартна болнична стая за по-малко от 15 минути, като облекчават болничния персонал и предлагат на пациентите по-голяма защита от потенциални инфекции.

Доставката на роботите се осъществява благодарение на Инструмента за спешна подкрепа, а устройствата се доставят от датската компания UVD robots, спечелила процедурата за възлагане на обществена поръчка при спешни случаи.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща