Руски учени създадоха прототип на устройство, което ще търси полезни изкопаеми на Луната и Марс

Енергетика / Технологии
3E news
706
article picture alt description

Учените от Института за космически изследвания на Руската академия на науките създадоха лабораторен прототип на апарат за бъдещия „Луноход-Геолог“, който ще търси полезни изкопаеми на Луната и Марс.

„С подкрепата на Руския научен фонд създадохме лабораторен прототип на апарата и го тествахме в ускорител на протони в Обединения институт за ядрени изследвания.

Експериментът показа, че нашата концепция работи“, заяви Игор Митрофанов, завеждащ отдел ядрена планетология към института, цитиран от novosti-kosmonavtiki.ru .

Разработването на устройството е продължило три години. То ще бъде предложено за руски и чуждестранни апарати, предназначени за изучаване на Луната и Марс.

При придвижване по повърхността, устройството ще регистрира наличие на основните скалообразуващи елементи на дълбочина от няколко десетки сантиметра до метър. Ще извършва и геоложки проучвания за редкоземни и благородни метали в това число злато, сребро и метали от платиновата група. За целта луноходът трябва да стои на място един-два часа, за да получи данни от отчитането от гама-лъчите.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща