Градът на бъдещето на Саудитска Арабия ще разчита на 100 процента ВЕИ, управлявани от изкуствен интелект

Енергетика / Технологии
3E news
1685
article picture alt description

Новият град на бъдещето на Саудитска Арабия  - NEOM ще бъде на стойност 500 млрд. долара, ще се захранва изцяло от възобновяеми енергийни източници, управлявани от изкуствен интелект. Така най- просто може да се опише идеята за икономическата зона или градът на бъдещето - NEOM, предмет на публикация на научното издание  Energy and AI. В публикацията се обяснява енергийната концепция за NEOM. Автор на статията е Alberto Boretti от университета  Prince Mohammad Bin Fahd University, Al Khobar, Saudi Arabia .

NEOM се строи на брега на Червено море в северозападната част на Саудитска Арабия по „нов модел за устойчив начин на живот, работа и просперитет. NEOM city ще работи само с възобновяема енергия“, се казва в статията. Според изследването, градът ще използва комбинация от слънчева енергия за отопление, фотоволтаични мощности, вятърна енергия и системи за съхранение на енергия. Съчетанието на тези технологии ще се управлява от изкуствен интелект.

Според авторът, основно ще се разчита на увеличаване на дела на слънчевата топлинна енергетика (CSP), разчитаща на съхранение на топлинната енергия, която осигурява много повече възможности от променливите вятърни и соларни мощности. Такива обекти могат да осигуряват електроенергия „по заявка“ с LCIE от 6,5-7,5 американски цента за кВтч. В тази цена обаче се включва, освен  електроенергията от слънчеви и вятърни мощности от 3-4 цента за кВтч и тази от съоръженията за съхранение – 14-28 цента за кВтч. Това означава в същото време, че градът няма да бъде свързан с енергийната система на страната. В статията не се споменава проектът за строителството на най-големия в света проект за производство на зелен водород, който се предвижда да се захранва от над 4 ГВт вятърни и слънчеви мощности и който бе обявен по-рано.

Както бе съобщено през лятото на тази година, компаниите ACWA Power и Air Products заедно с NEOM създадоха консорциум, целящ масово производство на зелен водород на база на разположените ВЕИ-мощности. Предприятието, което се планира да започне работа през 2025 г. се оценява на стойност 5 млрд. долара, а плановете са за производство на 650 тона на ден за експорт на глобалните пазари.

Припомняме, че Саудитска Арабия планира до 2030 г. да построи 58,7 ГВт ВЕИ-мощности, от които 40 ГВт фотоволтаични, 16 ГВт вятърни и 2,7 ГВт слънчеви топлинни електроцентрали. Цената на фотоволтаичната слънчева електроенергия в Саудитска Арабия е една от най-евтините.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща