Saipem стартира технологията SAUISO

Енергетика / Технологии
3E news
654
article picture alt description

Международната инженерингова компания за услуги в сектора на нефта и газа Saipem стартира SAUISO – технология, предназначена за технологични решения при производството на зелен водород. Това се казва в съобщение на компанията. 

По своята същност технологията SAUISO обединява в себе си различни възобновяеми източници на енергия, а именно – вятърни турбини, плаващи офшорни слънчеви електроцентрали и обекти за получаване на енергия от морски вълни.  Произвежданата от всички тези източници електроенергия трябва да задейства електролизатори, изградени на съществуващи нефтогазови платформи, превръщайки последните в центрове за производство на водород. По този начин Saipem ще оказва подкрепа на клиентите си през енергийния преход. 

Компанията вече е регистрирала и съответната търговска марка.

Чрез новата технология ще се отговори на растящото търсене на екологично чист водород и в същото време ще се даде възможност за преоборудване на морските нефтогазови платформи, чийто срок на експлоатация е към своя край, заявяват от компанията. Кислородът, който се образува в резултат на този процес, може да се използва в различни области като аквакултурите или отглеждане на водорасли. 

За пръв път системата SAUISO ще бъде изпробвана в проект за офшорният енергиен възел  AGNES (Adriatic Green Network of Energy Sources), който Saipem смята да построи в Адриатическо море в партньорство с QINT’X.

Генералният директор на Saipem, Francesco Caio коментира, че чрез този бранд компанията осигурява решение за клиентите си в подкрепа на енергийния преход. „Марката SUISO e пример за способността на Saipem за намиране на иновационни и устойчиви решения, за да подкрепя клиентите си през енергийния преход. Решението се адаптира към променящата се характеристика на морските обекти и различни производствени мощности. Ноу-хауто, получено при проектирането и реализацията на инфраструктурата и технологично напредналите заводи позволява на Saipem да покрива веригата за създаване на стойност на екологично чист водород и да е стратегически партньор по пътя на икономиката с нулеви емисии“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща