Ясен Кацаров: Работим за осигуряване на енергийната сигурност на Перник

Природният газ ще ни помогне по-лесно да започнем трансформацията, която е пред нас, обясни директорът на „Топлофикация Перник“

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
1458
article picture alt description

Г-н Кацаров, заявихте намерение постепенно да замените въглищата с природен газ. Какво наложи да направите тази крачка?

За да можем да продължим да работим нормално предвид промените в европейското екологично законодателство, ние трябваше да направим големи промени. Една от тях е именно да намерим преходен заместител на въглищата. Към този момент ние виждаме тази възможност в природния газ. Считаме, че той е средство за производство на по-чиста енергия и за нашето предприятие. Природният газ ще ни помогне по-лесно да започнем трансформацията, която е пред нас. Тук не трябва да изпускаме и още един вид био гориво - биомасата. Комбинацията между природния газ и биогоривата е добра формула за производство на чиста енергия и запазване на стабилността на електроенергийната система у нас. Топлофикация Перник винаги е било дружество, което е работило в съответствие с всички нормативни изисквания на законодателството. Така ще бъде и занапред. Продължаваме със започнатите реформи с цел екологично производство на енергия и подсигуряване на енергийната ефективност на страната.

Високата цена на емисиите, която плащате, може ли да е още една причина за подмяната на горивната Ви база?

Производството на енергия от въглища налага да закупуваме въглеродни емисии. В последните години обаче тяхната цена се увеличи драстично. Ако допреди години ги закупувахме по 4-5 евро на тон, то в момента цената им е около 30 евро за тон. Сами виждате каква е разликата. За нас вече става почти непосилно да задържаме цената за крайния потребител неповишена и заедно с това да плащаме скъпите емисии. Така че сте напълно прави, това е друга основна причина, поради която искаме да преминем на друг вид гориво. В тази ситуация за нас става нерентабилно да произвеждаме енергия само от въглища.

Смяната на горивото налага ли закупуването на нови съоръжения?

 Съоръженията ни са пригодени за работа с въглища. За да започнем производството на енергия от природен газ, закупихме три газови когенератора. Сега изпълняваме монтажа. Подали сме инвестиционното си намерение за работа на природен газ в РИОСВ София и чакаме да получим тяхното одобрение. Надяваме се скоро да въведем в експлоатация нови технологии за работа със "синьото гориво" през летните месеци.

Надеждност и модерни съоръжения с екологични горива ли са най-важните фактори за успеха на топлофикационното дружество?

Не. Най-важни са доволните потребители и разбира се хората, които работят в едно предприятие. Без тях тези съоръжения са само купчина желязо. Позволете ми тук да изкажа огромната си благодарност за всички служители, работещи в Топлофикация Перник. Всеки един от тях допринася за развитието на предприятието ни. Всеки един от тях влага душата си в работата и за това крайният резултат е наистина добър.

Както казах, клиентите ни са важниза нас. Те дават крайната оценка за работата ни. Ние инвестираме в екологични технологии и въвеждаме нови и дигитализирани услуги именно, за да ги улесним. Особено през изминалата година с коронавируса, който ни сполетя, смятам, че в този период се усети предимството на дистанционното отчитане, което от години вече предоставяме като възможност. Електронната фактура, от която също могат да се възползват потребителите ни е стъпка, улесняваща абонатите. Възможността за проверка на сметката през сайта ни, както и опцията за следене в реално време също целят удовлетворяване на клиентите. Тук ми позволете да напомня за упътването за самоотчет, което сме публикували на сайта ни. Чрез него ние обясняваме на клиентите си как да въведат снетите данни от индивидуалните си уреди за разпределение на топлинна енергия.

Вярваме, че с много желание и работа, както и умение да слушаме мненията на абонатите си, ще надграждаме постигнатото до тук и ще развиваме Топлофикация Перник. Считам, че едно предприятие ще да бъде успешно, ако постоянно внедрява нови технологии и иновации.

Какво е за Вас да сте директор на Топлофикация Перник?

Предизвикателство, което харесвам и което ми носи удовлетворение. Директор съм на Топлофикация Перник от едва от октомври и се сработихме много добре с целия екип. Гледаме в една посока и заедно ще продължим делото на предишното ръководството и ще продължим заедно да търсим новото и различното в работата ни.

Какво предстои пред Вас през 2021 г.?

Работа. Довършване на започнатите инвестиции, насочени към подобряване на екологията.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща