Шествие в София за опазването на Черноморието обедини граждани и екоорганизации

Икономика / България
3E news
521
article picture alt description

Шествие в София до Орлов мост в защита на Черноморието се проведе тази вечер. Протестът се организира от “За да остане природа в България” и инициативата “Зелени закони”. С това се възобновява борбата за опазването на българското Черноморие. Протестите за защита на природата срещу бетона винаги са били едни от най-мащабните. Протестиращите се обявиха за забрана на строителството в защитена зона Камчия. Хората поискаха разваляне на скандалните заменки. А най-фрапиращи са  тези на Камчийски пясъци. Над 4000 хил. декара от най-хубавите земи по Черноморието са подарени на неизвестни частни лица и очакват да бъдат застроени.

Решението според организаторите на протеста е да се изведат от регулация всички около 1500 декара морски плажове, които с решение на правителството на Симеон Сакскобургготски са изключени от категорията “морски плажове”. По закон правителството има право на това, тъй като в продължение на три години не е поискано разрешение за строителство и в продължение на шест години не е реализирано строителство. Дюните трябва да бъдат категоризирани като такива и да бъдат включени в единна карта на дюните в Кадастъра. 

Необходимо е да се осъществи и връщането в горския фонд на заменените гори с обща площ около 2700 декара, чието предназначение е променено с решение на Министерски съвет № 587 от 8 септември 2008 г. от горски фонд на урбанизиран терен. Решението на Министерски съвет е незаконосъобразно, тъй като ПУП, на който се базира то, няма процедура за оценка за съвместимост и на практика е незаконен.

На трето място е нужно последващото отчуждаване на терените от държавата. Отчуждаването трябва да се извърши на база финансовата оценка на земята, фигурираща в документите на заменките. Така дюните ще могат да се изкупят по 18 ст. на квадратен метър, по колкото са заменени, а горите по 9 лв. на квадратен метър. Финансов ресурс за закупуването на тези земи от държавата може да бъде осигурен от Оперативна програма “Околна среда”. В тази оперативна програма има планирани пари за изкупуване на природни местообитания в “Натура 2000”, които България не използва.

През 2015 г. е изнесена информация, че държавата е направила опит да възложи оценката на заменките чрез методика, която да прикрие незаконната държавна помощ изцяло. Тази методиката бе сходна, на тази по която са извършени самите заменки. След реакция от страна на ЕК, държавата бе задължена да използва методика, която се базира на реални пазарни цени. На 20 ноември 2019 г. МЗХГ обяви, че въз основа на оценителна експертиза от държавната фирма Агролеспроект ЕООД е преценено, че от 132 заменки с обща площ 25 хил. дка само при 103 заменки е установена неправомерно получена държавна помощ за малко над 80 млн. лв. 

Още тогава "Зелени закони" обявиха, че тази сума е много пъти по-ниска от реалната стойност на държавната помощ. Според организацията най-доброто решение в случая е държавата да предприеме действия, за да си върне заменените имоти, част от които би трябвало да са изключителна държавна собственост.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща