Цял квартал изниква в Синеморец, одобрени са 32 Подробни устройствени планове

Инициативата Зелени закони предупреждават, че при приемането на парче на отделни ПУП-ове не се отчита кумулативния ефект върху загубата на биоразнообразие

Икономика / България
3E news
499
article picture alt description

Граждани, сред които и представител на “Зелени закони”, участваха в понеделник в среща в Министерството на околната среда и водите и поискаха да спре застрояването край Синеморец. В момента в местността  „Поляните“ в природен парк „Странджа“, която е част от две „Натура 2000 зони, са одобрени 32 подробни устройствени планове (ПУП) за ново строителство и се предвижда цял нов квартал. При приемането на парче на отделни ПУП-ове, при условие на липса на общ устройствен,  не е отчетен кумулативният ефект върху загубата на биоразнообразие и безценна природа. 

От инициативата Зелени закони настояват:

1.    Министърът на околната среда и водите да използва правомощията си, дадени му от чл. 122, ал. 1, т.2 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР)  „да спира реализацията на планове и проекти, започнати или утвърдени в нарушение на този закон;“

Конкретно: да спре реализацията на всички ПУП на територията на природен парк „Странджа“, приети без оценка за въздействието върху околната среда в Нарушение чл. 31, ал. 8 от ЗБР и да отмени всички решения по реда на ЗБР, които са взети на основание грешно декларирани обстоятелства за наличие на изградени улична мрежа, водопровод и електроснабдителна мрежа, съоръжение за отвеждане и пречистване на отпадъчни води. 

2.    Да отмени Методическите указания на МОСВ, изх. № 05-08-1039 от 31.03.2014, които допускат реализирането на инвестиционни намерения във основа на ПУП, одобрен до 07.02.2014г. 

3.    Да издаде Заповед за налагане на Принудителна административна мярка по реда на чл. 158, ал. 4 от ЗООС и чл. 78 от ЗЗТ за спиране на започналото строителство в имот 66528.2.262 в границите на Природен парк “Странджа”. 

Повече за казуса може да научите в рамките на живо излъчване от 16:30 ч. във вторник. Може да се включите в онлайн събитието и да подкрепете кампанията ни “Първа зима без строежи по морето?”

Проектът “Граждани и експерти за прилагане на зелените закони„ се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е чрез повишаване на ангажираността на гражданите с околната среда и участието им при формулирането на политики да постигнем балансирано развитие и устойчиво използване на природните ресурси. 

Това съобщение е създадено с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието се носи от Сдружение за изследователски практики и при никакви обстоятелства не може да се приема, че то отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща