УС на МВФ се запозна с доклад за ролята на Георгиева в скандала с манипулиране на даннив полза на Китай

Икономика / България
3E news
543
article picture alt description

Доклад на Световната банка потвърждава, че докато е била изпълнителен директор на банката, шефът на МВФ Кристалина Георгиева е оказвала натиск на служители да променят данни в полза на Китай. Документът е обсъден вчера, вторник, на специално събиране на Управителния съвет на Международния валутен фонд, предаде Ройтерс.

Управителният съвет реши скоро да се събере на нова среща за още обсъждания, съобщи говорител на МВФ, без да посочи конкретна дата. "Управителният съвет обсъди дебатите дотук в Етичната комисия и проведе предварителен обмен на мнения по доклада и изявлението в отговор на него от страна на управляващия директор", заяви говорителят.

Управителният съвет подчерта "важността, която придава на извършването на цялостна, обективна и своевременна проверка и се договори скоро пак да се събере за нови обсъждания", допълни говорителят.

В петък Георгиева отхвърли твърденията, че е упражнявала натиск върху служители на Световната банка, докато институцията е подготвяла своя доклад за 2018 г. "Да правиш бизнес", посветен на деловия климат в отделните страни. "Нека ви го кажа съвсем просто. Това не е истина. Нито в този случай, нито преди или след това съм оказвала натиск на служители да манипулират данни", е казала на среща с персонала на МВФ Георгиева според стенограма от нея, предоставена на Ройтерс.

В разследващия доклад, подготвен от правната кантора "Уилмър Хейл" по искане на етичната комисия на Световната банка, се констатира, че Георгиева и други висшестоящи представители на банката са оказвали "неправомерен натиск" на служители да повишат рейтинга на Китай в класацията за бизнес климата.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща