Турция изпраща втори сондажен кораб в Черно море

Икономика / България
3E news
388
article picture alt description

Турция възнамерява да изпрати втори сондажен кораб в Черно море, за да засили процеса на търсене на нови находища на природен газ. Както съобщава агенция Reuters , съответстващото заявление е направено от турския министър на енергетиката Фатих Донмез. „Нашият сондажен кораб „Кануни“, чиято подготвителна работа продължава, ще започне сондаж в Черно море“, каза той. Кануни ще подкрепи сондажния кораб „Фатих“, който според турските власти е открил 320 милиарда кубически метра природен газ на около 100 морски мили северно от турското крайбрежие, припомня агенция “Фокус”.

В момента Турция внася почти всички свои енергийни ресурси и всяко откриване на находища ще помогне за намаляване на дефицита на тези ресурси.
Анкара казва, че Турция може скоро да обяви откриването на нови находища в Черно и Средиземно море. Това трябва да се случи през октомври.
Тези слухове се разпространяват в местната преса, тъй като повече от една четвърт от дългосрочните договори за газ на Турция изтичат догодина. Това се отнася за вноса на газ по тръбопровода на руския „Газпром“ и азербайджанския SOCAR, както и сделката за втечнен природен газ с Нигерия.

Някои експерти вече предполагат, че раздутите слухове за турското „газово чудо“ може да се окажат блъф за оказване на натиск върху доставчиците на синьо гориво, за да се постигнат по-благоприятни условия.

Турция също така извършва проучвателни операции в Средиземно море, което доведе до конфронтация с Гърция и Кипър за притежаването на потенциални въглеводородни ресурси в района.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща