Три банки в Европа с глоба от 371 милиона евро за картел

Най-голяма е финансовата санкция за швейцарската UBS, която трябва да плати 172.3 млн. евро

Икономика / България
3E news
461
article picture alt description

Три банки, които са активни участници на дълговия пазар в еврозоната (първичен и вторичния пазар за европейски държавни облигации) – японската Nomura, швейцарската UBS и италианската UniCredit, бяха глобени с общо 371 млн. евро от антимонополния регулатор на ЕС за участие в картел при търговията на европейски държавни облигации, съобщи Европейската комисия.

Най-голяма е глобата за UBS – 172.3 млн. евро; UniCredit ще трябва да плати малко над 69.4 млн. евро, а Nomura – 129.5 млн. евро.

Наказания, но без финансови глоби, се налагат на още четири кредитни институции - на американската Bank of America, френската Natixis, шотландската Royal Bank of Scotland (сега NatWest), и германската WestLB (сега Portigon).

NatWest избягва финансовата санкция, защото е съобщила за нетърговската практика на Брюксел, става ясно от съобщението.

Проверката на антимонополния орган на ЕС е установила, че трейдъри на седемте банки са поддържали връзка по между си, включително и чрез чат рум през терминалите на Bloomberg, и по този начин те са споделяли чувствителна информация за търговските сделки, давали са данни за своите стратегии на пазара и как ще наддават при търговете с книжа на страните от еврозоната. Тези действия са в нарушение на антимонополните правила на ЕС, а картелът е действал пет години -между 2007 година и 2011 година и засяга всички страни от еврозоната.

Най-вероятно глобените банки ще обжалват санкцията по съдебен ред, но засега само UBS заяви пред „Ройтерс“, че ще се обърне към съда, тъй като глобата, наложена от ЕК за антиконкурентно поведение, ще окаже ефект в размер на около 100 милиона долара върху резултатите на финансовата институция за второто тримесечие.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща