Трети пореден ден печалбите преобладават на пазарите на акции в Западна Европа в четвъртък

С най-голям дневен ръст затвори германският индекс DAX, а eдинствен с понижение завърши британският FTSE 100

Икономика / България
3E news
454
article picture alt description

След мрачния старт на седмицата, печалбите преобладават за трети пореден ден на пазарите на акции в Западна Европа в четвъртък. Днешното заседание на Европейската централна банка (ЕЦБ) беше във фокуса на вниманието на инвеститорите.

На пресконференция след заседанието президентът на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че всякакви стъпки по оттегляне на извънредната пандемична схема за подпомагане на стойност 1.85 трилиона евро са "абсолютно прибързани". По нейните думи, бъдещето на Програмата за извънредно изкупуване в условията на пандемия (Pandemic Emergency Purchase Programme - PEPP) не е обсъждано на днешното заседание на управителния съвет на ЕЦБ. Лагард изтъкна, че по-важният въпрос е да се осигури контрол над операциите на паричната политика.

Програмата за изкупуване на облигации ще продължи до края на март следващата година или "докато (ЕЦБ) не прецени, че етапът на коронавирусната криза е приключил", пише в комюникето, разпространено след заседанието на борда по паричната политика. Не него бе решено да бъдат запазени исторически ниските лихвени проценти и подкрепата за икономиката.

Референтната лихва по рефинансирането остава нула, а търговските банки отново ще бъдат облагани с 0,5 на сто по депозитите, които държат в централната банка, вместо да кредитират с тях клиентите си. Пределният лихвен процент ще продължи да бъде 0.25 на сто.

Базираният във Франкфурт банков регулатор на еврозоната очаква лихвените проценти да останат "на сегашните си или по-ниски нива", докато темпът на инфлацията не бъде трайно в съответствие с новата годишна цел на ЕЦБ за 2 процента. Всъщност и решението на борда на ЕЦБ, и изявлението на Лагард се очакваше, както от наблюдатели, така и от инвеститори. Затова и трендът на пазарите на акции не се промени – започна с повишение за основните индекси и затвориха в зелената зона.

В подкрепа на възходящият тренд бяха и повечето от обявените днес междинни финансови резултати на публичните компании.

До обед общият европейски индекс на най-големите компании в Западна Европа STOXX 600 се повиши с 0.69%, а от националните измерители на „сините чипове“ с най-висок ръст беше испанският IBEX 35 (+1.15%), следван от германския DAX (+0.84%), италианския FTSE MIB (+0.78%), френския САС 40 (+0.63%) и британския FTSE 100 (+0.19%). Следобед възходящият тренд се запази, но при някои индекси темпото на нарастване се забави.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен ръст затвори германският индекс DAX, а eдинствен с понижение завърши британският FTSE 100

От секторните индекси с най-голям ръст от 3.1% беше индикаторът на компаниите за пътуване и отдих. С изключение на секторният индекс за услуги за домакинствата, всички останали измерители бяха на положителна територия.

Акциите на шведско-швейцарския производител на електрическо оборудване ABB поскъпнаха с 1-2%, след като компанията обяви, че е удвоила нетната си печалба и е повишила перспективите си за цялата 2021 г. на фона на възстановяването на бизнеса от пандемията на коронавируса.

Книжата на Publicis Groupe нараснаха с 3.3%. Френската компания, един от най-големите рекламни холдинги в света, отчете 17.1% ръст на приходите през второто тримесечие спрямо същия период на миналата година, когато рекламният бизнес беше силно засегнат от пандемията COVID-19.

На върха на STOXX 600 се изкачиха акциите на шведската инвестиционна компания EQT, чиито акции скочиха 11.4% след много добър финансов отчет за първата половина на годината.

Акциите на Unilever загубиха 4.5% по време на търговията в Лондон. Британско-холандският доставчик на продукти за бързооборотни стоки, един от световните лидери в този търговски сегмент, е увеличил малко оборота си през първата половина на 2021 г. - с 0.3% в сравнение със същия период на миналата година, поради неблагоприятните валутни курсове.

Сред губещите бяха и книжата на Roche Holding, които спаднаха с 2%. Швейцарската фармацевтична компания отчете 3.5% спад на нетните приходи през първата половина на годината, въпреки че оборотът беше увеличен от продажбите на подразделение за диагностика.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща