Томислав Дончев: Бюджетът на ЕС 2021-2027 година ще е рекорден, над 1.8 трилиона евро

Той ще бъде разбит на много инструменти, с различен срок на прилагане и различни цели, уточни вицепремиерът

Икономика / България
3E news
700
article picture alt description

Бюджетът на ЕС за следващия програмен период 2021 – 2027 г. ще бъде бъде рекорден - с близо 80 на сто по-висок, като се има предвид новият финансов инструмент „Европа от следващо поколение“. Той ще е в размер на повече от 1.8 трилиона евро, което е доста повече от сумите, ползвани до момента. Това каза вицеприемиерът Томисалв Дончев по време на онлайн форум на "Бюджетът на ЕС за следващите 7 години - митове и реалност", организиран от Европейския парламент България.

Вицепремиерът отбеляза, че бюджетът ще бъде разбит на много инструменти, с различен срок на прилагане и различни цели. „В един момент на всяка страна членка ще се наложи да ползва - три, четири, пет различни финансови инструменти, които имат различни нюанси в правилата, на които се подчиняват, и които трябва да бъдат осъществявани в различни срокове.

Дончев открои няколко важни теми в контекста на бюджета на ЕС -  как да съчетаем традиционните с новите приоритети и в частност за възможностите за лидиране на Европа в световен мащаб; как инвестиционният процес да бъде по-близо до гражданите, както и за възможността за включването към традиционния списък с инвестиционни приоритети и мерки на нови, отговарящи на актуалните реалности.

По първата тема вицепремиерът напомни за традиционните приоритети - повече кохезия, подобряване на околната среда, транспортната свързаност, като изтъкна, че за България тези традиционни политики има "доста по-драматични измерения", визирайки нуждите на страната във ВиК, пътния, железопътния сектор, а наличното финансиране, според Дончев, би покрило максимум една десета от потребностите ни. Вицепремиерът напомни, че вече има и нови приоритети - зеленият преход, политиките по дигитализация, а и възможността Европа в световен мащаб да стане първа в много повече сектори, отколкото е в момента.

По темата за доближаването на инвестиционния процес до гражданите Дончев постави въпроса за необходимостта от намиране на подходящ режим на обществени консултации, за да може посоката на развитие на инвестиционните приоритети да бъде максимално близо до хората.

В контекста на потребността и от нови инвестиционни приоритети и мерки, Дончев напомни за трите големи кризи, които Европа преживя - финансова, бежанска и пандемичната, и допълни, че би се радвал, ако успеем да минимизираме последиците от евентуална нова криза, преди тя да се е появила, на  базата на паневропейското финансиране. Трябва да водим разговор дали европейското финансиране от всички източници трябва да е обвързано с нови теми - като темата сигурност и не само, каза в заключение Дончев.

В първия панел от дискусията участваха и четирима европейски депутати, с някои, обаче, така и не се осъществи връзка по технически причини (Валери Айе от Обнови Европа, Франция).

Очаквайте повече подробности за дискусията с участието на евродепутатите Ян Олбрихт (ЕНП, Полша), Жузе Фернандеш (ЕНП, Португалия) и Маргарида Маркес (С&Д, Португалия).

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща