ТЕЦ-овете в комплекса „Марица Изток“ разглеждат различни технологични решения за намаляване на вредните емисии

Енергетика / България
3E news
3440
article picture alt description

Централите в комплекса „Марица Изток“ разглеждат различни варианти за технологични решения, свързани с намаляването на отделянето на вредни CO2 емисии и плавен преход към нисковъглеродна икономика. Това заяви пред Bloomberg TV Красимир Ненов, изпълнителен директор на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“. В нашата централа, както и другите компании в комплекса в момента разглеждат различни технологични решения като разнообразяване на горивната база, заедно с изграждане на ВЕИ инсталации, обясни Ненов.

Въглищната централа е една от най-модерните у нас, като нейните сероочистващи инсталации улавят над 94 на сто от вредните газове, получени след изгарянето на въглищата. В момента ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ си сътрудничи активно с експерти и учени от Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ и Техническия университет в София за проучване на възможностите за изграждане на инсталация за улавяне и съхранение на въглероден диоксид. Това ще позволи значително да се намалят емисиите CO2 и разходите, свързани с тях, обясни Ненов.

Решение за бъдещето на централата и как тя ще работи ще бъде взето след задълбочен анализ и подкрепа от отговорните институции. Ние сме в контакт с Министерство на енергетиката и другите институции, обясни още Ненов. Според него заради енергийния преход на Европа у нас е необходимо да бъде направен задълбочен анализ за нуждите на електроенергийната система, за да се намалят емисиите, но и да се съхрани нейната адекватност и гъвкавост. И всичко това трябва да се случи с възможно най-ниски разходи за обществото, категоричен бе Ненов.

Малко по-рано през деня служебният енергиен министър Андрей Живков коментира, че държавата ще предприеме стъпки за запазване на термичните централи в комплекса „Марица Изток“ и преминаването им да работят на природен газ. „Използването на природен газ е лесно решение и технологията е позната. Вече има и различни възможности за доставка на природен газ. С пускането на интерконектора между България и Гърция ще се разнообразят още маршрутите и източниците на доставка, припомни Ненов. Той уточни, че в Европа гледат на природния газ като на преходно гориво към нисковъглеродното производство на енергия занапред. Така че ако има такива решения за преминаване към използване на природен газ, то те ще бъдат малки като мащаб, смята директорът.

Бъдещето на енергетиката в света ще бъде цветно, ще има разнообразие от технологии, ще има много възобновяеми източници. В същото време ролята на водорода ще се увеличава в транспорта и индустрията, ще се развият още и технологиите за  улавяне и съхранение на CO2, а това е много перспективно, обясни още Ненов по време на интервюто.

По думите му вече има по-съвременни решения за уславяне на вредните емисии и съхранението на CO2 под земята. В България има налични геоложки структури, където може да се съхранява CO2, заяви още Ненов.

Той добави, че в момента ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ прави своите анализи и разчети какви инвестиции могат да бъдат направени в тази посока. Работи се паралелно по различни варианти за преход към нисковъглеродно производство. За целта обаче е нужен благоприятен инвестиционен климат и инвестиционна рамка. Само така инвеститорите ще могат да вложат средства в една нова енергийна мощност, която да е работеща поне 10 – 15 години, смята експертът.

Според него е от съществено значение сега да бъде направена една оценка за нуждите от енергия във времето напред като се отчитат нужните технологии и се намерят подходящите технологични решения.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща