Технологиите напреднаха и всеки може да живее в умен дом

Винаги гледаме къде можем да подобрим процесите на работа, обяснява Радослав Кошков, регионален мениджър за България, Албания, Северна Македония и Косово на Schneider Electric

Икономика / Анализи / Интервюта
Георги Велев
1377
article picture alt description

Във времена, в които хоум офисът се превърна в ежедневие, всеки разбира колко важен е уюта на дома. А и вероятно всеки от нас цени все повече жилището и възможностите, които то ни предоставя. Именно максималните ползи за всеки човек и допълване на уютната атмосфера предлага Schneider Electric чрез своите футуристични решения за дома. Да, те все още не се контролират само с мисъл, но винаги е приятно да знаеш, че с едно докосване на тъчпада или смартфона човек може да се почувства като в киносалон, или да се зарадва, щом се прибира на топло след дългия и ветровит ден навън. Тези мечти Schneider Electric ги превърна в реалност, която е достъпна за всеки. Да, интелигентният дом не е само визия за бъдещето, а е жилище, до което всеки може да се докосне тук и сега. Може и да живее в него, стига да обича и цени себе си и близките си.

Точно в такъв умен дом се намираме с г-н Радослав Кошков, регионален мениджър на Schneider Electric за България. Той ни пренася в свят на интелигентни мрежи, който правят живота ни невероятно приятен. А най-хубавото е, че това вече е достъпно за всеки от нас.

Г-н Кошков с какво може да ни изненада умния дом на Schneider Electric? Можем ли очакваме повече подобни впечатляващи съоръжения да се срещат у нас?

Технологиите са много динамично развиващи се. Всяка една, която днес излиза е вече предпоследна. Във всяка една страна заради свързаността и интернет достъпа и заради възможностите на онлайн търговията вече всичко е възможно. Заради това вече може да си внедрите всяка една от тези технологии в домовете, включително и в България. От гледна точка на това какво точно представлява умния дом, то може да се каже, че това е основно свързаността на технологиите, системите и консуматорите вътре в дома - общо взето всичко, което ние искаме да управляваме. Така можем да навържем в едно наблюдение, системите за сигурност, управление на климатизацията и отоплението, осветление, щорите, телевизия и аудио системи. Тоест колкото по-свързан е един дом, толкова по-умен е той.

Това в днешните условия на пандемична криза е особено важно, за да може да е комфортно на хората, които работят от вкъщи.

Абсолютно, само в частта комфорт и енергийно спестяване това е най-очевидното сега, когато хората си стоят вкъщи и техните сметки за всичко се увеличават. Така една подобна умна система за управление на отоплението може да помогне за едно по-оптимизирано използване на ресурсите. Това не бива да е за сметка на комфорта - водещата идея все пак е дома. На практика в много неща може да ни спомогне такава система - например ако в момента не използваме дадена стая, може автоматично да се изключва осветлението в нея.

Умният дом позволява и предварително дефиниране на няколко готови системи и може да си създадем различни сцени. Например една "работна" сцена, при която ни трябва осветление само на едно определено място, с по-силна осветеност. А в същото време останала част от стаята може да остане по-тъмна. Възможно е и управление на температурата в стаята - така например, когато ни няма вероятно предварително е заложено системата да поддържа една оптимална температура: нито много хладно, нито много топло в зависимост от сезон.

Заложен е режим за управление на системите за сигурност, като се предлагат различни възможности. Например е възможно да сте забравили прозореца вкъщи отворен и можете да зададете тази команда и той автоматично да се затвори - има такива прозорци вече. Или пък да се отвори прозорецът преди да се приберем, за да има свеж въздух в помещението.

Има и така нареченият режим Holiday, който е изключително популярен. Той се включва, когато ни няма и прави две неща: първо включва по случаен път лампите в някои помещения, за да се симулира присъствие. Отделно разбира се потребителят може да си има изградена система за сигурност и видеонаблюдение. Също така малко преди да се приберете можете да включите домът си в режим "Готовност за употреба". Това ще рече да се затоплят помещенията, да се изключат някои режими и да се включат други. Всичко това зависи доколко е автоматизирана системата.

Това ли е бъдещето за домовете ни?

Със сигурност е така. В момента технологиите са навсякъде и който иска може да се сдобие с подобно оборудване. Разбира се на местно ниво е необходимо да има консултанти, които да му обяснят на потребителя кое е най-подходящо за него. В момента и в България забелязваме тенденция, че потребителите все по-често се обръщат към подобни технологии. Това е особено валидно при по-големите къщи, според мен това си е дори задължително. Иначе просто тези технологии не са ефективни.

Предлага ли Schneider Electric цялостни решения за умния дом?

Ние предлагаме както самостоятелни решения за отделни команди, които искаме да управляваме, така и цялостни системи. В нашия шоурум системата е отворена, тя е на базата на протокола KNX. Благодарение на това системата позволява да се свържат различни компоненти от различни производители, които са добри в даден сегмент и така вие получавате отново един умен дом. Важно е да се знае, че на практика няма компания, която да предлага всичко на едно място. Това е хубавото, защото при свързването на различните компоненти от отделните доставчици в крайна сметка потребителят получава един наистина умен дом.

Забелязах, че при вашия умен дом човек може "да се откъсне" от света - да няма интернет достъп, за да си почине. И това не пречи на отделните устройства да продължат да работят.

Освен комфорта, енергийна ефективност и сигурността това е друг елемент - гъвкавост на системата. Да, ние може да имаме интернет чрез Wi-Fi например и да управляваме отделните модули вътре в самата система. Като цяло интернет се използва за отдалечен достъп до дома ни и за управление на устройствата или пък да можем като сме си вкъщи от едно устройство да управляваме всички останали. Тази система се базира на отделни модули, а не на един централен. При варианта с централен модул ако нещо се случи и техниката се развали, то това не само, че вече няма да е умен дом, а дори обратно - ще ни създаде доста главоболия. В случая при отделните модули ако нещо излезе извън строя останалите системи си работят и няма проблем с тях. Самата система на умния дом изисква по-друг начин на инсталация - тоест това трябва да се предвиди първоначално при проектирането на жилището. Така може да се постигне пълна функционалност на дома. Има възможности разбира се и за безжични модули.Ние предлагаме и различни варианти - има хора, които предпочитат дигитални модули, а други искат да са с бутони. Но когато има по-нова и модерна система на пазара, старата може да се смени много по-лесно, без да се налагат сериозни ремонти и промени - нужно е само софтуерно да се настрои.

Изкуствен интелект ли ще е водещ в производствата занапред?

От съществено значение в съвременните производствени процеси е изкуственият интелект. Фабриката на Schneider Electric край Пловдив е сертифицирана като "Умна фабрика", според нашите вътрешни стандарти. Това е така заради възможността за съвкупност на различните системи вътре във фабриката - за енергиен мониторинг, сградна автоматизация, комфорт, специални температури в определени помещения. Отделно имаме и автоматизация на производствените процеси, където има системи за качеството на продукцията не само на поточните линии. Новите технологии позволяват чрез добавена реалност ние да наблюдаваме и управляваме от разстояние дадена машина, без да се налага да я отваряме. Така може да се разбере дали параметрите за работа на машината дали са според зададените. Тази реалност включително ни дава възможност да извършим превантивна поддръжка - ако видим, че ще се случи събитие, което не е желателно, то се включва аларма, която да ни сигнализира, че нещо не е наред. Така, от гледна точка на сигурност за хората и запазване на параметрите на машината, ние успяваме да видим дали дадената машина работи в параметрите, които сме ѝ задали. И ако това не е така, то ние виждаме проблема и реагираме на време, без да се налага, ако е възможно, спиране на производствения процес. Представете си, че това е един таблет, с който вие следите всички параметри на машината - температура, датчици и други подробности. Всичко, което ви е нужно. А всичко това може да отиде на едно следващо ниво, където изкуствен интелект да анализира данните и да ни дава препоръки как ние по-ефективно да използваме ресурсите. Така ще намалим разходите и ще увеличим самата продукция. Има такива софтуерни анализи, който на базата на изкуствения интелект, ни дават препоръки какво можем да направим.

Как очаквате да се развиват data центровете занапред?

В Schneider Electric използваме външни data центрове, но предлагаме цялостното оборудване за тях. Както казваме тук: "ние произвеждаме енергия, както и консумираме. Но ние се намираме между консуматорите и производството на енергия". Търсим варианти как по-ефективно да използваме енергията. Същото е и с data центровете - ние нямаме собствени, но предлагаме всички решения за това как те да работят по-ефективно. Тази свързаност на отделните модули дали ще е при домашната автоматизация или на нашите смартфони или в индустрията изисква огромен обмен на данни и натрупването им в облака. Неизменно това води до увеличаване на мястото за съхранение на данните. Затова и виждаме потенциал в увеличението на подобни системи, защото различни институции предпочитат да си държат данните в облака. Затова предлагаме оборудваме за data центровете, като говорим за оборудване, наблюдение, аларми дали всичко по раковете е с нормални параметри. Дори и прецизната автоматизация, която се използва в наши дни.

Трябва да е ясно, че дори в един офис, сървърното помещение поглъща голяма част от енергията. Изследванията сочат, че около 30% от енергията в офиса отива именно за това помещение.

Вашият офис и логото на фирмата ви са в зелени тонове. Каква зелена корпоративна политика изповядвате?

Това е визията на цялата ни компания. Ние си говорим за модерните технологии, но е много важно как те се възприемат от хората. Един умен дом, офис сграда или фабрика не се случва само заради системите. Реално зад всичко това стоят хора и ако там културата я няма при мисленето за една по-зелена планета, за по-ефективното използване на ресурсите, то нещата трудно се получават. А се започва с елементарните неща - като не съм в дадена стая вкъщи, то защо трябва да свети лампата? Макар и да сме с една от най-ниските цени на тока за бита. Това обаче е някакъв ненужен преразход при нас. При всички системи също трябва да е ясно, че те се управляват от хора и всъщност ако при нас я няма тази култура, то системата няма да бъде толкова функционална.

В тази връзка много често съм получавал въпроси за фабриката на Schneider Electric в Пловдив. Въпроси от сорта на "Като ви е умна фабриката, то колко хора сте съкратили?". Всъщност въпросът е неправилен, защото хората са нужни, но на друго ниво на управление. Не съкращаваме хора, а инвестираме в тяхната по-висока квалификация, защото за работата с подобни системи се търсят хора, които трябва да са още по-висококвалифицирани.

Всъщност изцяло роботизирана ли е фабриката ви?

Ние всеки месец правим по няколко уебинара, за да покажем какви системи има вградени във фабриката ни, как ги използваме в самото производството и какви са техните възможности. Фокусът е върху нашия тип индустрия и решенията не са елементарни. В случая не се предлага едно унифицирано решение, защото при всяка една индустрия има различни неща, които се предлагат и специфични начини как да се оптимизира процеса на работа. Такива уебинари ще започнем и на български, предвидили сме занапред и посещения на живо във фабриката.

В момента около 68% от нещата са автоматизирани. Идеята не е да имаме пълна автоматизация. Основната продукция естествено е с абсолютно автоматизирани поточни линии, но при всяко едно нещо гледаме как да го оптимизираме все повече и повече. Но както казах: винаги ще го има човешкия фактор - дали ще са работници, правещи даден продукт, или служители от разстояние. Но колкото повече се автоматизира фабрика има повече хора, които да следят и поддържат тези процеси, правилната работа и ефективността на процеса.

Фабриката произвежда само автоматичен прекъсвач във всичките му разновидности - има и по-сложни изделия за дадени региони, и по-елементарни, които се използват и тук.

Мисля, че нашата е и първата сграда, която е сертифицирана по стандарта ISO: 50001 - стандартът за енергийна ефективност. Този стандарт има изисквания всяка година да се направи някакъв вид подобрение на процесите на работа. Това също ни задължава да сме автоматизирани и да продължаваме с обновяванията на фабриката. Така стигаме и до въвеждане на нови роботизирани системи например при неща, които са опасни за хората. Другият вариант е да се произвежда нещо, което често се повтаря, да не се натрупва продукция в началото и в края на процеса. Просто винаги гледаме къде можем да подобрим процесите.

Успявате ли да намерите подходящите кадри, които да привлечете към иновативните си и зелени идеи?

Мисля, че много хора предпочитат Schneider Electric не само заради възможностите за работа. Тези хора идват при нас заради това, което предлага компанията като визия, стратегия и като пакетни възможности в производството. Има хора, особено в IT сегмента, които са заинтригувани от новите технологии и затова избират нашата фирма. Това е добре за специалистите ни, технологиите се променят и самите те участват в развитието им и с търсената обратна връзка. Смятам, че това е и причината хората да избират да работят при нас.

Една от последните кампании, в които се включва Schneider Electric е индустриалния конкурс "Стартирай 4.0". Всеки, който желае може да участва, като кандидатурата за конкурса е максимално опростена и стандартна. Екипът на Schneider Electric предоставя пълни консултации и осигурява ментори за подготовката й. Право на участие имат всички предприятия, които произвеждат продукти за крайно потребление на територията на България.

Конкурсът "Стартирай 4.0" се осъществява в партньорство с Професионалната асоциация за роботизация и автоматизация (ПАРА), както и с участието на Либхер Хаусгерете Марица и Монделийз Интернешънъл. За награда в конкурса Schneider Electric е подготвил за победителя безплатни лицензи и безплатна интеграция на пакет от дигитални решения. Предвидено е голямата награда да бъде спечелена от две предприятия. Тя включва приложенията Machine Advisor, Augmented Operator Advisor и Machine SCADA Expert.

Интервюто е подготвено съвместно от Dir.bg и 3eNews. Видео интервю на г-н Кошков можете да видите тук.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща