Тестваме свързаността на Търговския регистър с ЕС чак през януари, макар ЕК вече да ни съди

Служебният правосъден министър е обяснил на Брюксел какво сме предприели по повод закъснението от 2017 г.

Икономика / България
3E news
571
article picture alt description

На фона на новината отпреди часове, че Европейската комисия завежда дело срещу България заради над 4-годишното закъснение за свързване на нашия Търговски регистър към общата система на ЕС (BRIS), се оказва, че страната ни ще направи първите тестове за интерграцията чак януари догодина. Това обявиха от Министерството на правосъдието. От ведомството информират още, че новото ръководство на Агенцията по вписвания е изготвило детайлен график за изпълнение на дейностите по изработване на необходимия за целта софтуер, предаде БТА. Успешното приключване на тези тестове би било основание България да поиска прекратяване на делото в Съда на ЕС, отбелязват още от правосъдното министерство.
От ведомството припомнят, че още през юни 2017 година България трябваше да свърже Търговския регистър със системата на регистрите на държавите от ЕС, както изисква директивата относно дружественото право.
През юни служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов е информирал комисаря по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Дидие Рейндерс за предприетите конкретни действия за преодоляване на натрупаното от 2017 г. насам закъснение.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща