Съмнения за унищожаване на дюни на плаж Смокиня поставят отново въпроса за картирането на дюните по Черноморието

Климат / България
Рая Лечева
587
article picture alt description

Снимки и видеоклипове, показващи заравняване с трактор на плаж „Смокиня“ предизвикаха вълна от недоволство в социалните мрежи. Съмненията са, че са засегнати дюните, които са в непосредствена близост до плажа.

„Категорично няма унищожени дюни на плажа. Преди самото почистване на плажа повикахме оторизирана фирма по кадастър, която постави колчета на дюните. Те са сложени на 2,5 метра от началото на дюните”, заяви концесионерът на плажа Иван Алексиев пред Нова телевизия. „Тази година морето беше много бурно, заведенията почти бяха паднали и взехме решение да ги премахнем, като евентуално построим на тяхно място нови със съответните разрешения”, каза още Алексиев. Той подчерта, че са почистили терена за нови заведения, за които инвеститорите могат да подготвят проекти. Алексиев каза, че под старите заведения са извадени стари печки и отпадъци на повече от метър дълбочина, с което става ясно, че необходимостта от обновяване на терените е абсолютно оправдана. Новите искания за разрешения за строеж ще бъдет входирани за одобрение от различните институции, но когато бъдат готови. Подготвят се възможостите за включването им в пречистеалната станция и към ток.

През 2019 г. беше разорана с багер дюна на къмпинг "Смокиня", с което тя беше безвъзвратно унищожена, посочиха тогава резултатите от проверката на Регионалната инспекция по опазване на околната среда. Собствениците на няколко каравини са искали да осигурят по-добра гледка на плажа, делото е приключило с финална контатация, че дюната не е била унищожена, а само повредена, припомнят от Нова.

Това поставя за пореден път въпроса за картирането на дюните и несъответствията в данните на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Плажовете с по-големи местообитания на дюни са край Созопол, Аркутино и Приморско на юг и край Несебър и Шкорпиловци на север. През лятото на 2020 година специалистите от инициативата “Зелени закони” правят проучвания на дюните по българското Черноморие и установяват фрапантни разминавания между картирането на дюни на МОСВ и специализираната карта на МРРБ по Черноморското ни крайбрежие. Напрактика, картирани в кадастъра се оказат само половината от известните дюни в България.

От инициативата сигнализират, че нито една от наличните бели дюни на съседните плажовете Иракли и Вая не са отразени в кадастъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). И двата плажа попадат в защитената зона Емине - Иракли. Затова през 2012 г. дюните са били картирани по проект „Картиране и определяне на природозащитното състояние на природни местообитания и видове“, с възложител Министерството на околната среда и водите. Съгласно тези проучвания на плажа Иракли има ивица от бели дюни, която започва от река Вая и стига почти до края на плажа на юг.  Тези дюни са описани във формулярите на защитената зона “Емине - Иракли”, като площта им е изчислена на 38,2 декара бели дюни. Но в специализираната карта на дюните към кадастъра не е отразено нищо от тях.

И до момента Министерството на регионалното развитие не е използвало данните за картираните дюни на Министерството на околната среда и водите макар, че е имало шест месеца срок да направи това. Досега няма ясен отговор от регионалното министерство защо това не се случва и до момента. Тогава няма да има неясноти кои плажове имат дюни и кои дюни трябва да се опазват и по какъв начин. Липсата на адекватно картиране и посочване на всички дюни поставя инвеститорите в неясна позиция, но и във възможност да се възползват от пропуските на институциите, според данните на едно от министерствата едни плажове са дюни, а според картите на другото министерство не са дюни.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща