„Росатом“ ще помага на Южна Африка да развива ядрената си енергетика

Компанията вече е изпратила документи за участие в търг за доставка на обогатени уранови продукти

Икономика / България
3E news
364
article picture alt description

„Росатом“ възнамерява да участва в развитието на ядрената енергетика в Република Южна Африка. Държавната корпорация изпрати своите предложения до южноафриканските партньори, се казва в изявление на Министерството на природните ресурси след заседание на смесената междуправителствена комисия по търговско и икономическо сътрудничество между Русия и Южна Африка.

„Росатом“ вече изпрати своите предложения. Очакваме и резултатите от търга, проведен миналата година за доставка на обогатени уранови продукти до 2028 г.“, заяви ръководителят на Министерството на природните ресурси на Русия Александър Козлов.

През 2020 г. южноафриканското министерство на енергетиката и минералните ресурси стартира процедура по „искане на информация“ за търсене на решения за развитието на националната атомна програма на страната, съобщава РИА Новости.

АЕЦ „Коберг“ е единствената атомна електроцентрала в Южна Африка, която работи от 1985 г. В момента централата използва два реактора с вода под налягане, които могат да генерират близо 1,94 гигавата електроенергия.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща