Пълен обрат: С печалби с над процент затвориха основните фондови индекси в Западна Европа във вторник

С най-голям дневен ръст затвори френският индекс САС 40, а с най-малко повишение завърши общият европейски STOXX 600

Икономика / България
Георги Вулов
366
article picture alt description

На пазарите на акции в Западна Европа търговията беше с повишения на повечето индекси, след като се сринаха предния ден, причинен от световната меча тенденция (цената на активите да поевтиняват) поради напрегнатата ситуация около китайския строител и оператор на недвижими имоти Evergrande Group. Обратът се дължи на по-добрите от очакваните статистически данни и повишената прогноза на ОИСР за икономическия ръст на страните от еврозоната, които членуват в организацията на богатите държави.

Притесненията за потенциалния фалит, поради невъзможността на втората по-големина компания в сектора на недвижимите имоти в Китай Evergrande Group да върне дълга си от 300 млрд. долара, ще ощети притежателите на облигации на компанията, които ще понесат големи загуби. Това ще повдигне много въпроси относно финансовата жизнеспособност на дълговите книжа в Китай и може да накара облигационери и инвеститори да започнат да продават другите си активи за набиране на средства за погасяване на дълга. В резултат на това предлагането ще се увеличи, което ще се отрази на динамиката на привидно несвързаните пазари – на акции и на валути и в по-малко степен и на стоковите.

Анализаторите наричат ​​това явление, което показва колко тясно са преплетени световните пазари, „верижна реакция“, отбелязва MarketWatch. Въпреки това много експерти смятат, че китайските власти ще се намесят и ще предотвратят фалита на Evergrande, но това най-вероятно ще стане в сряда, тъй като понеделник и вторник са празници в много страни на Азия, вкл.и Китай и пазарите там не работят, допълват от MarketWatch.

Според „Ройтерс“, сред много от пазарните участници се е събудил споменът от последната световна финансова криза 2007-2008 година, която започна със „спукване на балона“ с ипотечното кредитиране на недвижими имоти в САЩ, след като рязко се увеличава делът на кредитополучателите, които не могат да плащат ипотеките си.

Инвеститорите очакват и пресконференцията на председателя на Федералния резерв на САЩ (Фед) Джером Пауъл след двудневната среща, която започна днес, да внесе по-голяма яснота по въпроса кога централната банка ще започне постепенното премахване на програмата за обратно изкупуване на активи, по която всеки месец Фед изкупува облигации в общ размер от 120 млрд. долара.

Специално за пазарите на акции, значителен дял за тяхното повишение в Западна Европа имат данните за външната търговия на Швейцария. Излишъкът през август 2021 г. достигна рекордните 4.5 милиарда швейцарски франка (4.85 милиарда долара), според митническите данни на страната.

Освен това, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) промени прогнозата си за световния брутен вътрешен продукт като я ревизира надолу за растежа на световния БВП през настоящата година, но очаква по-добър икономически растеж през 2022 г. След причинения от коронавирусната пандемия икономически спад с 3.4% през 2020 г., за текущата година ОИСР очаква БВП в световен план да нарасне с 5.7% (при предходна оценка през май за растеж от 5.8%), а през следващата година да се повиши с 4.5% (при предишна прогноза от 4.4%). Затова пък очакванията за еврозоната са по-добри – прогнозата за 2021 година е за ръст от 5.3% (при 4.3% през май), а за следващата година нарастване до 4.6% (от 4.4 на сто). С изключение на Германия (спад с 0.4% до 2.9 на сто ръст на БВП през 2021 г.), за останалите три страни-членки на ОИСР се очаква по-висок ръст на БВП от майската прогноза: За Франция (ръст от 6.3% през 2021 и плюс 4.0% за догодина); за Италия (ръст от 5.9% през 2021г. и плюс 4.1 на сто за 2022 година) и за Испания (ръст от 6.8% за настоящата година и 6.6 на сто за следващата).

Допълнителна подкрепа следобед пазарните участници в Западна Европа получиха от „Уолстрийт“, където борсовата търговия стартира с повишение след силен спад на пазара ден по-рано. Само 15 минути след началото на търговията в Ню Йорк основният индекс Dow Jones Industrial Average се увеличи с 0.9%, широкият индекс Standard & Poor's 500 прибави 0.7%, а технологичният Nasdaq Composite поскъпна с 0.75%.

До обед индексът на най-големите компании в Западна Европа STOXX 600 се повиши с 1.1%, а от националните измерители с най-висок ръст беше френският САС 40 (+1.5%), следван от германския DAX (+1.4%), италианския FTSE MIB (+1.3%), испанския IBEX 35 (+1.2%) и британския FTSE 100 (+1.1%). Следобед възходящият тренд се запази, а при някои индекси се ускори, като всички основни измерители се повишиха с над процент.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен ръст затвори френският индекс САС 40, а с най-малко повишение завърши общият европейски STOXX 600.

Universal Music Group NV, най-голямата световна звукозаписна компания, собственост на френската медийна и рекламна група Vivendi, откри дебютната си търговия на борсата Euronext в Амстердам с ръст от 35.68% и се изкачи на върха на STOXX 600. Цената на ценните книжа скочи до 25.25 евро от референтната цена от 18.5 евро, одобрена за тях от борсовия оператор предната вечер.

В същото време Vivendi загуби 19.42% в хода на търговията и слезе на дъното на STOXX 600.

Сред губещите бяха и акциите на британската компания Kingfisher, оператор на веригата магазини „Направи си сам“, които се понижиха с 4.92%, въпреки че компанията отчита 61.6% скок на печалбата от през първото полугодие до голяма степен благодарение на бума на ремонтите на дома по време на пандемията.

Книжата на британско-нидерландската петролна и газова компания Royal Dutch Shell нараснаха с 3.35%, след като стана известно, че компанията се е съгласила да продаде всичките си активи в Пермския басейн на американската ConocoPhillips за около 9.5 млрд. долара. Shell заяви в съобщение до двете борси в Амстердам и Лондон, където се търгуват акции на Shell, че 7 млрд. долара ще бъдат върнати на акционерите, а останалата част от парите ще отидат за подобряване на баланса.

Цената на акциите на френския производител на алкохолни напитки Pernod Ricard се увеличи с 2.61%, след като беше съобщено, че компанията ще закупи базираната в Обединеното кралство онлайн търговец на спиртни напитки Whisky Exchange, за да укрепи позицията на компанията в областта на електронната търговия. Финансовите подробности по сделката не бяха оповестени.

Сред губещите са и книжата на германската авиокомпания Deutsche Lufthansa AG, които поевтиняха с 3.31%, след като стартираха с повишение и до обед бяха на печалба с 4.12%). Ден по-рано компанията обяви решението си да издаде допълнителни акции за 2.1 милиарда евро, за да увеличи капитала си и да върне част от дълга към държавата.

На другия край, сред печелившите беше обединената авиокомпанията International Consolidated Airlines Group (IAG), в която влизат националните авиопревозвачи на Великобритания British Airlines и на Испания Iberia, чийто акции поскъпнаха с 3.03%, след  съобщението на САЩ от понеделник вечерта, че ще намали ограниченията за пътуване за напълно ваксинирани пътници от Великобритания и ЕС.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща