Проучват нов водоизточник за с. Брестовица

Търсят се начини за пречистване на мангана с пясъчни филтри

Климат / България
3E news
592
article picture alt description

Ще бъде проучен нов водоизточник за пловдивското село Брестовица и начин за пречистване на мангана с пясъчни филтри. Новият водоизточник, който трябва да достави чиста от манган вода до селото, най-вероятно ще бъде в землището на село Йоаким Груево. Това стана ясно на среща при областния управител Ангел Стоев с гражданско сдружение "Живот за Брестовица", съобщиха от сдружението. От община "Родопи" вече чакали разрешение за ново подробно хидрогеоложко проучване, предаде БТА.

На срещата е присъствала и доц. д-р Галя Бърдарска от Института за изследване на климата, атмосферата и водите - БАН, която е препоръчала да се внедри лесна технология за отстраняване на мангана. Това можело да стане с пясъчни филтри, които да се сменят след като се задръстят. Преди да мине през тях, водата се аерира. По думите й обаче е необходимо преди това собственикът на МВЕЦ-а да почисти блатото, което се е образувало сега, за да няма застой на вода. Доц. Бърдарска е посъветвала да се изгради ново трасе за новия водопровод.

"Проблемът с питейната вода в Брестовица е най-тежкия социален проблем в областта и след среща с новото ръководство на В и К поисках бързо изработване на визия как да се реши. Управителят на дружеството Огнян Кулишев ме увери, че са на финала", казал пред представителите на сдружението Ангел Стоев. Той обявил, че ще се проучи още веднъж възможността за различни цени на питейната вода и тази с непитейни качества.


Вижте още:

 Българският ВиК холдинг ще отпусне 22 млн. лева за решаване на проблема с водата в Брестовица

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща