Производители на луксозни марки и туроператорите очакват началото на края на Covid19

Надеждата от стартиралото ваксиниране, което ще избави света от пандемията, кара хората да искат да купят нещо по-бляскаво от домашните дрехи и мебелите

Икономика / България
3E news
596
article picture alt description

В началото всички си купиха анцузи, след което започнаха ремонт на къщите си. Следващите стъпки на хората е да започнат да резервират ваканциите си и да купуват плажни чанти. Това не е най-шокиращата идея, а напълно реален потребителска промяна. Но кога ще се случи и дали ще се случи скоро?

След появата на ваксината срещу Covid се наблюдава „силна ротация“ на фондовите пазари - инвеститорите продават акциите си от т. нар. сигурни убежища, като например производителите на потребителски стоки, в полза на активи, от които биха могли да се възползват по време на възстановяването, като банки и авиокомпании.

Хората променят и навиците си. Разходите за ремонт по време на изолация може да бъде заменена с пътуване и хранене. Въпреки бушуващата пандемия и ограничените пътувания, туроператорите, търговците на луксозни стоки и дрехи трябва да бъдат подготвени за бъдещи промени, прогнозират консултантите на McKinsey & Co.

Промяна на предпочитанията

Поведението на потребителите вече се промени много тази година. Тези, които успяха да запазят работата си и да работят от къщи, успяха да увеличат спестяванията си. Те харчеха парите си не за дрехи, обувки или развлечения, а за удобни дрехи за престой вкъщи, вкусна храна и, разбира се, за подобряване на дома.

Но с премахването на карантините и други ограничения хората ще започнат да се връщат към „предишните си навици“. TUI AG, най-големият туроператор, вече е продал половината от маршрутите си за май 2021 г., преди този месец не се предлагат туристически дестинации. Френската хотелска верига Accor SA наскоро сключи сделка за разширяване на позициите си на бутиковия хотелски пазар, надявайки се да получи подкрепа от млади клиенти, които се интересуват къде да прекарат свободното си време. Тези компании залагат, че хората най-накрая ще планират нови почивки и вечери в изискани ресторанти.

Що се отнася до луксозните стоки, връщането към стари навици ще доведе до смесени резултати. Премиум марките се възползват от факта, че китайските, американските и европейските потребители харчат част от спестяванията си за луксозни стоки като часовници Rolex и чанти Christian Dior. Това търсене вероятно ще спадне, тъй като след началото на края на Covid-пандемията ще се появят повече възможности за харчене на пари.

Но всеки спад на вътрешното потребление трябва да бъде компенсиран чрез постепенно увеличаване на разходите за пътуване, тъй като хората в Китай, САЩ и Близкия изток започват първи започват да пътуват отново. Това ще бъде особено важно за европейските луксозни марки, включително на френската група LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE и собственика на Gucci Kering SA. Както отбелязва анализаторът на Jefferies Флавио Середа, само чуждестранните туристи допринасят за около 50% от продажбите на луксозни стоки в Европа.

Гардеробът като важен показател

Не е ясно, обаче, как икономическото възстановяване ще се отрази на шивашката индустрия. Глобалните разходи за облекло ще намалеят с 16.7% тази година спрямо миналата 2019 г., съобщава GlobalData. В САЩ се очаква те да бъдат с 25.7% по-ниски. Но има основания да вярваме, че търсенето ще нарасне през 2021 г.

Ваксината дава надежда, че хората в крайна сметка ще се върнат на работа, поне за няколко дни в седмицата. След като не са купували дрехи за офиса почти година, те непременно ще актуализират гардероба си. Мъжете най-вероятно няма да си купят толкова много костюми (лоша новина за Hugo Boss AG), а жените могат да дадат приоритет на комфорта пред шика, но това не означава, че всички ще продължат да работят в анцузи.

Интернет търговецът на дребно Winser London, специализиран за луксозни облекла, отбеляза, че по време на пандемията търсенето на копринени блузи (всички искат да изглеждат добре с марката Zoom) остава силно и напоследък дори се е увеличило. Търсенето на рокли и блейзери също се възстанови през есента, когато хората започнаха да се връщат в офисите.

Това е оправдано, ако си представим един нов свят, в който ежедневните работни задачи ще се решават у дома, докато в града и офиса ще се провеждат само срещи и презентации - събития, които изискват по-елегантни облекла.

В същото време Анита Балчандани, ръководител на отдела за дрехи и лукс в McKinsey & Co. за Европа отбелязва, че има „огромно отложено търсене на блясък“. Според Lyst, онлайн платформа за търсене на мода, хората продължават да търсят токчета и рокли, дори когато няма къде да отидат. А анализаторът на тенденции WGSN, основана от братя Джулиан и Марк Уърт в Лондон, отбелязва нарастването на търсенето на по разноцветни цветни облекла и аксесоари на фона на нарастващия оптимизъм за бъдещето след пандемията.

Бунтът срещу скучните ежедневни дрехи

Модата, обаче, често влиза в противоречие с преобладаващите условия. Футуристичната консултантска група Faith Popcorn, чиято работа е да предвиди възможно бъдеще за големи групи потребители, вярва, че това може да се прояви съвсем скоро „в началото на края на Covid-пандемията“: Разноцветните дрехи с индивидуални щампи, високите токчета и много грим могат да бъдат „бунтът“ срещу скучните ежедневни дрехи, с които беше характерна по-голямата част от годината.

Този обрат ще бъде от полза за първокласните търговци на дребно като Gucci, Chanel и Louis Vuitton, както и за търговците на масова мода като Hennes & Mauritz AB и веригата Zara на Inditex, и техните акции, съответно на фондовите пазари.

Каквото и да е бъдещето - удобни шикозни или по-драматични тоалети - променящите се предпочитания на дрехите заслужават голямо внимание за търговци, производители и инвеститори, съветват от консултантската компания консултантите на McKinsey & Co, специализирана в икономически проучвания, анализи и прогнози.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща