Приключиха дейностите по укрепване на свлачище в бургаския кв. Сарафово

До дни предстои въвеждането на съоръжението в експлоатация

Икономика / България
3E news
523
article picture alt description

Напълно завършени са дейностите по укрепване на свлачище край брега на „Сарафово“. До края на седмицата започва работата на приемателната комисия за въвеждане в експлоатация на изградените укрепителните съоръжения в местността Ъгъла на бургаския квартал. Предстои и издаването на акт 16 за обекта. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Граматиков, който провери на място извършените строителни дейности и остана доволен от свършената работа. В инспекцията се включи и директорът на Областно пътно управление – Бургас инж. Митко Порязов. Двамата разгледаха цялостното съоръжение, което е направено по всички изисквания.

Свлачището се активира в началото на 2018 г., след продължителни интензивни валежи, по склона между пилотната конструкция и главния свлачищен отстъп на свлачище "Сарафово". Укрепителните дейности започнаха в края на 2020 г., като са вложени малко над 2,3 млн. лв. Изградени са масивна защитна стена от габиони, отводнителна система, контролно-измервателни системи, дренажи и др. Местност Ъгъла обхваща територията, разположена между Атанасовското езеро и Черно море, от солниците до пътя Варна - Бургас и рибарското пристанище.

В началото на годината завършиха строителните дейности и по укрепване на цялата свлачищна зона в кв. „Сарафово“, която бе от най-активните по Черноморското ни крайбрежие. Строителните дейности  започнаха с финансиране от МРРБ през 2016 г. В района са изградени брегоукрепително съоръжение (дамба) с дължина 1430 м, пилотни конструкции с дължина 1261 м, дренажни ребра за отводняване на територията, както и 2000 м канавки за отвеждане на водните количества. Реализирани са  и паркоустройствени мероприятия, като е озеленена е територия с площ 36 декара, в която са изградени мрежи от алеи с дължина 1340 м. С изграждането на укрепителните, брегоукрепителни и отводнителни съоръжения се предотвратява развитието на свлачищните процеси в територията. Осигурява се устойчивостта на терена, гарантира се надеждната експлоатация на техническа инфраструктура и бъдещото населено място в м. Ъгъла, намалява се рискът от разрушаване на вече изградените брегоукрепителни съоръжения.

Сега крайбрежният участък от брега на Черно море с дължина 1,5 км е укрепен, озеленен и благоустроен и представлява привлекателно място за спорт и отдих за жителите на кв. „Сарафово“ и гостите на града. Това ще доведе до развитие на туризма в района. Направена е връзка между двата етапа, както и връзка на кв. „Сарафово“ с Бургаските солници и плаж „Сарафово – юг“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща