Пощадени региони от климатичните промени няма да има

Балканите ще преживеят много екстремни валежи и наводнения, споделя пред 3e-news.net Матю Блекет от британския Coventry University.

Климат / Анализи / Интервюта
Рая Лечева
1282
article picture alt description

Нито един регион не е пощаден и никой няма да бъде пощаден от климатичните промени, коментира в интервю за 3e-news.net Матю Блекет, старши преподавател по физическа география и природни бедствия от Coventry University, Лондон. Общите температури ще продължат да се повишават (средната глобална температура за 2011-2020 г. е вече с 1,09 ° C по-висока от тази за 1850-1900 г.). Данните са категорични. Това показа преди две седмици и шестия оценъчен доклад на Междуправителствения панел по климатичните промени (IPCC) на ООН с най-мащабната оценка за състоянието на науката за промените в климата за последните 8 години.

Средната температура на повърхността на Земята през последните 50 години се променя със скорост, невиждана за последните 2000 години. Недвусмислен е фактът, че човешката дейност е затоплила климатичната система. Ако емисиите от парникови газове продължат да нарастват и в бъдеще, до края на века средната температура на повърхността на Земята ще се увеличи с до 4-5°C. Измененията на климата вече оказват въздействие върху множество екстремни метеорологични явления във всеки един район на планетата. Единственият начин за избягване на най-негативните последствия е възможно най-скорошно достигане на нетни нулеви емисии.

Затова решаваме да търсим повече научни и практични гледни точки и да търсим решения, които са подходящи за Европа и региона на Балканите.

Матю Блекет завършва докторантурата си в King’s College, Лондон, където използва своите компютърни и географски умения при дистанционното наблюдение на земетресения и вулкани. След това той завършва постдокторантура, също в King’s College, където ръководи проект, сравняващ моделите за енергиен баланс в градовете. По време на времето си в King’s College, Матю е преподавател и преподавател и в Лондонското училище по икономика. Матю започва лекторски стаж в университета в Ковънтри през 2010 г. и след като окончателно се присъединява към екипа поддържа своите изследователски интереси в областта на дистанционното наблюдение и природните бедствия. Той е бил гостуващ изследовател в Университета на Аляска, Феърбанкс, през 2012 г.

Г-н Блекет, как повишаването на температурите ще повлияе на различните региони и кой ще бъде най -силно повлиян?

Регионалните ефекти ще бъдат смесени. Нито един регион в света няма да бъде пощаден. Ефектите, които виждаме в бъдеще, ще зависят от избора, който правим като общество, докато вървим напред. Междуправителственият панел по климата IPCC е разработил различни соицално-икономичекси сценарии и в най -крайния случай ние продължаваме с текущите тенденции и не правим промени в политиката. По този начин ще бъдем 5 ° C по -топъл до 2100 година. Най-добрият сценарий с пълно смекчаване и адаптиране ще има отново увеличение на глобалната температура, но с 1-2 ° C. Скоростта се увеличава, тъй като се отделят повече парникови газове, както и тъй като намалихме работата на тежката промишленост (тежката промишленост отделя частици в атмосферата, което може да забави покачването на температурата, но ефектът ще е по –малък в сравнение с този ако изгаряме по -малко въглища)

Зоните в Северния полярен кръг ще бъдат засегнати най -много (дори и сега годишното ледено покритие на Арктика е с 40% по -малко отколкото преди)

Като цяло по -голямото нагряване ще доведе до по -голямо изпаряване на водата от сушата и океаните, засилвайки водния цикъл

Как промените ще се отразят на Европа, а конкретно на Балканите?

Европа ще бъде значително засегната, но промените ще варират. В доклада на IPCC моделите разделят Европа на няколко зони.

В Северна Европа температурите ще се повишат с 1,5-2 ° C до 2100 г. Ще се наблюдават повече валежи и повече речни наводнения. В Централна Европа последствията ще бъдат почти идентични.

В района на Средиземноморието средните темпове ще се повишат до 2 ° C, но с много по -екстремни събития и повече суши. В Източна Европа температурата също ще се увеличи, но с много повече валежи и следователно повече наводнения, тъй като капацитетът на реките ще продължи да се покачва. Валежите няма да бъдат равномерно разпространени, ще бъдат съпроводени със силни бури. Балканите се намират приблизително в средиземноморския регион (според IPCC), така че очакваме по -горещи дни, но Балканите, отделно от останалата част от Средиземноморието, ще преживеят повече валежи и следователно ще преживяват повече наводнения (както Източна Европа). През по-голямата част от годината ще бъде по -сухо и по –горещо от обикновено.

Какво да направим, за да намалим значително по -нататъшното изменение на климата и екологичните проблеми като пожари, земетресения, наводнения?

Трябва да гарантираме, че работим за по –ниските климатични сценарии, напр. 1 и 2, т.е. по -устойчиво бъдеще. Инвестициите в по-екологично производство на енергия са жизненоважни, както при постепенното премахване на двигателите с вътрешно горене (във Великобритания това е планирано за 2030 г. и до 2035 г. всички нови автомобили и микробуси трябва да са с нулеви емисии).

Ще виждаме все повече и повече пожари, тъй като валежите ще идват при по -екстремни събития и ще бъдат по -малко разпространени (вижте Турция, Гърция в момента). Тогава, когато дойдат бурите, ще бъде по -интензивно (напр. Германия). Ефектите при земетресения вероятно ще бъдат незначителни, освен може би, ако станем по -зависими от хидроенергията и язовирите за водоеми и земетресението разруши язовир. В Калифорния строителството на язовири за подготовка на суша през 50 -те години на миналия век наистина увеличи земетресенията за известно време. Голямото изригване на вулкани може да намали температурите поради изхвърлянето на серен диоксид и частици в атмосферата, но ефектът му ще бъде временен и ще бъде локално опустошителен.

Колко силно трябва да се тревожим за новите констатации на доклада? Каква е разликата с предишния?

Трябва да сме загрижени. Тревогата не помага, но като се притесняваме, можем да извлечем съобщението, че това не са фалшиви новини. Предишни доклади сочеха ролята на хората в промяната на климата, но този нов доклад казва, че нашето влияние е недвусмислено -  хората са отговорни за променящия се климат. CO2 е по -висок днес, отколкото по всяко време през последните 2 милиона години и температурите се повишават по -бързо, отколкото някога през последните 2000 години

Как новите технологии и компютърните науки помагат срещу изменението на климата?

Трябва да използваме по -добре транспортните средства, излъчващи по -малко въглерод (електрическите автомобили помагат, но енергията в крайна сметка се произвежда по някакъв начин - но обикновено с по -ниски емисии на газ ...). COVID показа как можем да продължим като общество без толкова много пътувания.

Водородните горивни клетки може да имат голям потенциал, но ние сме далеч от тези, които са общодостъпни и търговски достъпни (те също не са много ефективни). Ние в Coventry University работим в тази посока.

Компютърните науки ще ни помогнат да моделираме възможните ефекти в бъдеще, за да разберем къде най -спешно е необходима адаптация. Това вече ни помогна да намалим километрите си.

Трябва да продължим да използваме възобновяеми енергийни източници и „развитият“ свят би могъл да помогне за субсидирането на това в „развиващите се“ страни, така че те да не следват пътя на изкопаемите горива, който направихме ние. Ако изследванията могат да направят, тогава ще бъдем  още по -ефективни.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща