Пазарите на акции в Западна Европа на печалба втори пореден ден, подкрепени от решението на ЕЦБ да продължи подкрепата си за еврозоната

С най-голям дневен ръст завърши испанският индекс IBEX 35, а с най-малко повишение затвори британският FTSE 100

Икономика / България
Георги Вулов
398
article picture alt description

Фондовите индекси в Западна Европа стартираха в четвъртък в зелената зона и запазиха възходящия си тренд до края на сесията за втора пореден ден, като някои от тях се доближиха до рекордните си месечни нива.

Какво реши ЕЦБ

Очаквано Европейската централна банка (ЕЦБ) остави без промяна водещите си лихви на исторически ниските им равнища, както и цялата си извънредна подкрепа за икономиката, предадоха световните агенции. Основният лихвен процент се запазва нулев, а търговските банките все така ще бъдат облагани с 0.5 на сто по депозитите, които държат в ЕЦБ, вместо да ги отпускат на клиенти. Това, което най-много интересуваше инвеститорите, също остава непроменено – Бордът на директорите на ЕЦБ реши да продължи да придобива дълг с ускорен темп по Програмата за извънредно изкупуване в условията на пандемия (Pandemic Emergency Purchase Programme - PEPP).

Изкупуването на облигации на обща стойност 1.85 трилиона евро ще продължи поне до март 2022 година или докато не приключи коронавирусната криза. Малко под половината от тази сума остава да бъде използвана през идните месеци, реши още ръководството на ЕЦБ.

„Запазването на благоприятни условия за финансиране през периода на пандемията остава от съществено значение за намаляване на несигурността и укрепване на доверието, като по този начин се подкрепя икономическата активност и се запазва средносрочната ценова стабилност“, заяви на пресконференция в четвъртък президентът на ЕЦБ Кристин Лагард.

Статистиката

Публикуваната днес статистика показва по-значителен от очаквания ръст на индекса на доверието на предприемачите във френската икономика през април. Показателят сочи 104 пункта за настоящия месец от ревизираните 99 пункта през март, съобщи Националната статистическа служба (Insee). Измерителят е достигнал максималната си стойност от май 2019 г. нсам, докато анкетираните от Trading Economics анализатнори очакваха следен пъст на показателя до 99 пункта.

Молбите за помощи за безработица в САЩ през седмицата до 17-и април са се понижили с 41 000 до 547 000, докато осредните очаквания на финансовите пазари бяха за тяхно повишение до 610 000. Това е второто поредно понижение под 600 000 от началото на коронавирусната пандемия преди 14 месеца и ново постпандемично дъно - най-малък брой от средата на март 2020 г., сочат обявените днес данни на Департамента по труда на САЩ.

Техният брой все още остава далеч над "нормалните нива" от преди пандемията между 200 000 и 250 000. Броят на обезщетения за безработица достигна своя рекорден връх от 6.867 милиона през седмицата до 28-и март 2020 г., когато беше първия Covid локдаун, след което техният брой започна да се понижава. Икономическите данни, публикувани в четвъртък, дават на инвеститорите моментна снимка на продължаващото възстановяване на пазара на труда в САЩ.

Пазарните участници продължиха да следят с подчертано внимание прогнозите за икономическия ръст и тримесечните корпоративни отчети, като сред обявените днес преобладаваха печелившите компании.

Пазарът

До обед общият европейски индекс STOXX 600 се повиши с 0.47%, а от националните измерители на „сините чипове“ с най-висок ръст беше испанският IBEX 35 (+0.79%), следван от френския САС 40 (+0.69%), германския DAX (+0.46%), италианския FTSE MIB (+0.39%) и британския FTSE 100 (+0.17%). Следобед възходящият тренд се запази, а някои от индексите се доближиха да месечни рекорди.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен ръст завърши испанският индекс IBEX 35, а с най-малко повишение затвори британският FTSE 100.

Цената на акциите на швейцарската Nestlé, един от най-големите производители на храни в света, се повиши с 2.88%, след като компанията обяви увеличени приходите си със 7.7% през първото тримесечие на 2021 година. Ръстът е осигурен от увеличение на продажбите във физическо изражение с 6.4% и ръст на цените с 1.2%. Като се вземе предвид отрицателният ефект от курсовите разлики и продажбата на активи, оборотът на Nestlé е нараснал с 1.3% до 21.1 млрд. швейцарски франка, съобщиха от компанията.

Nestle потвърди годишната си прогноза за ръст на продажбите: през 2021 г. компанията очаква органичният ръст на приходите да продължи до диапазона 4-6% (средно едноцифрен), който компанията нарече целта си в средносрочен план (до края на 2020 г. ръстът беше 3.6%).

Акциите на Hermes International поскъпнаха с 2.05%. Френската модна къща отчете значително увеличение на приходите от нивата отпреди кризата през първото тримесечие на 2021 г., което се дължи най-вече на особено силния ръст на продажбите в Азия.

Книжата на френската Pernod Ricard се повишиха с 1.27%. Един от най-големите производители на алкохолни напитки в света е увеличил приходите си през третото тримесечие на текущата фискална година, връщайки се към ръст на приходите за 9-те месеца.

Акциите на Volvo скочиха с 2.48%. Шведският производител на камиони отчете по-добра от очакваната нетна печалба и приходи през първото тримесечие, но предупреди за по-нататъшни смущения в производството на фона на глобалния недостиг на полупроводници.

Капитализацията на Renault спадна с 1.33%. Френският автомобилен производител регистрира спад на приходите през първото тримесечие, а отчетените резултатът не отговаряха на очакванията на анализаторите.

Сред губещите бяха и книжата на Orange, които се понижиха с 1.62%. Френската телекомуникационна компания потвърди прогнозата си за 2021 г. за по-малко приходи на фона на ръста на приходите през първото тримесечие.

Пазарната стойност на Credit Suisse Group спадна с 2.11%. Швейцарската банкова група отчете нетна загуба през януари-март за второто поредно тримесечие. Швейцарският финансов регулатор (Орган за надзор на финансовите пазари, FINMA) обяви в четвъртък, че започва изпълнително производство срещу банката във връзка със загубите, които тя претърпя от колапса на американския фонд Archegos Capital Management.

На дъното на STOXX 600 се озоваха акциите на финландската фирма, която произвежда и обслужва източници на енергия и друго оборудване на морските и енергийните пазари Wartsila, които скочиха с  беше най-големият двигател в четвъртък сутринта, като скочи с 15.14%, след като обяви нарастване на поръчките за първото тримесечие, въпреки липсващите прогнози за печалба.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща