Нидерландия готви водородна борса

Енергетика / Свят
3E news
1124
article picture alt description

Нидерландия, където е разположен един от основните хъбове за търговия с природен газ в света TTF подготвят концепция за създаването на борса за водород. Проектът вече получи и името -  HyXchange. В последващ проект HyXchange планира да тества първите продукти за търговия чрез пилотни програми и симулации. 

Националната газова компания Gasunie съобщи някои от изводите си от изследване, изготвено по нейна поръчка и подготвено от бившия директор на Енергийната борса на Нидерландия Bert den Ouden. Според изводите на експерта, за практическата организация на водородна борса е необходимо сертифициране, създаване на спотов пазар (в самото начало на симулацията), индекс на цените, механизми за балансиране на физически обеми и съхранение на водород. 

Gasunie заедно с други автори на инициативата (пристанищната администрация на страната и участници на пазара) вярва, че борса за Н2 след електроенергийната и газовата може да служи като катализатор за развитието на климатично неутрален водороден пазар.

Авторите на концепцията разглеждат транспортирането на водород, получен по различни производствени методи (зелен и друг нисковъглероден водород) по една мрежа, както при електроенергията и газа, а потребителите ще избират какъв водород искат да закупят. От тази гледна точка е необходимо и сертифициране. Очаква се създаване на пилотна схема. 

На второ място е необходимо осигуряване на прозрачност на цените. В този смисъл т.нар. Индексът на цените на водорода трябва да отчита метода на неговото производство и постигнатата степен на намаляване на въглеродните емисии (CO2).

На трето място, но не и по значение на водородната борса е спот пазара. Затова първоначално ще бъде осъществена пазарна симулация и когато инфраструктурата в едно от пристанищата е готова и има няколко доставчика и клиенти ще бъде пуснат и истински местен пазар. Впоследствие той ще бъде разширен, тъй като Gasunie ще свързва водородните мрежи в различните пристанищни и индустриални зони с националната си водородна мрежа (проектът HyWay 27). Този тип спот пазар ще предостави възможност за международни връзки за търговия с водород.

И не на последно място – необходими са и инструменти за балансиране на мрежата и съхранението на водород. Тези механизми трябва да бъдат проучени по-подробно, но също може да са част от предложението за симулация на пазара. 

Още по темата: Немското правителство въвежда практика за международна търговия с водород
 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща