Монбат купува мажоритарния дял на компания за батерии в Тунис

Българското дружество ще придобие 60% от капитала на Tunisian Company of Batteries NOUR

Икономика / България
3E news
1035
article picture alt description

„Монбат“ ще стане мажоритарен собственик на компания за производство на батерии в Тунис. Това обявиха от българското дружество чрез БФБ-София. Става въпрос за Tunisian Company of Batteries NOUR.

Планът на „Монбат“ предвижда да бъдат закупени до 720 000 акции с право на глас, което представлява 60% от капитала на тунизийската компания. Българското дружество ще финансира сделката чрез средства, набрани от емисия облигации, както и собствени.

Транзакцията по придобиването ще се осъществи на два етапа като първо ще бъдат придобити и платени акциите от уговорената в договора цена, представляващи 23% от капитала на NOUR, а останалите 37% ще бъдат придобити и платени в срок до 31 декември 2021 г., се посочва в съобщението на „Монбат“.

Съветът на директорите на българската компания вече е одобрил предложения от оперативния екип Договор за покупка на акции (SPA). Решението е взето след обсъждането на резултатите от проведено предварително проучване (due diligence), включващо финансова, техническа и оперативна проверка, извършена през 2020 и 2021 г., както и на направения бизнес план и прогнозен паричен поток относно финансиране на придобиването на тунизийската компания.

Закупуването на акциите на NOUR е в съответствие със стратегическите цели на „Монбат“ за създаването на собствена производствена база и разширяване на пазарното присъствие в Северна Африка и Близкия Изток в това число, но не само Тунис, Алжир, Либия, уточняват от българското дружество.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща