Как ще се преизчислят пенсиите

Изваждаме от бедност всички български пенсионери, няма да има възрастен човек с доход под линията на бедност, заяви вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев

Икономика / България
3E news
775
article picture alt description

Служебното правителство е разработило методика за осъвременяване на пенсиите на възрастните хора в България като кофициенът за осигурителен стаж се увелича от 1.2 на 1.35 пункта, което ще доведе до средно увеличаване на пенсиите на хората над 65-годишна възраст с отпуснати пенсии по осигурителен стаж с около 12.5%, но на някои ще бъдат и с повече. Това обяви на брифинг в Министерския съвет след заседанието на кабинета вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев.

Преди това финансовият министър обясни, че приносът на осигурителния стаж във формулата за преизчисляване става решаващ, като минималната пенсия се увеличава от 300 на 340 лв., максималната - от 1440 на 1500 лв., а социалната пенсия - от 158 на 170 лв. Всички пенсии, несвързани с трудова дейност, ще получат увеличението от 12.5 на сто. Това ще стане от 1 октомври, тъй като няма техническа възможност това да се случи по-рано.

Вижте още: Над 1.8 млрд. лева повече разходи предвижда актуализацията на държавния бюджет за 2021 г.

Освен преизчисляване на пенсиите, от 1 октомври всички български пенсионери, които получават доходи под линията на бедност, ще получат добавка през социалното подпомагане, така че да няма възрастен човек с доход под линията на бедност, която за тази година е 369 лева, а от следващата става 413 лева. Мярката ще е насочена към 431 хиляди пенсионери, обясни Гълъб Донев.

Изваждаме от бедност абсолютно всички български пенсионери, няма да има пенсионер с доход под линията на бедност, заяви социалният министър. Това е и препоръката на ЕК към групата 65 -70 годишна възраст. Тези хора живеят в България в изключителна бедност. При нас в тази група бедността е 27-28 процента, при средно в ЕС е около 17-18 процента.

В средно нарастване на пенсиите е инкорпорирана трайно и добавката от 50 лева в пенсията, която получават пенсионерите от август 2020 г. Така всички български пенсионери ще получат увеличение на пенсиите от 1 октомври, но без да се налага това да става през постановление на МС. Ако след актуализацията пенсията остане под линията на бедност, хората ще получат помощ през социалното подпомагане, допълни социалният министър.

По думите на социалния министър идеята на служебното правителство да има по-предвидима, трайна политика по отношение на доходите от пенсии, те да се по-адекватни, финансовата устойчивост на системата на Държавното обществено осигуряване да бъде гарантирана през закона и да бъдат подпомогнати колкото се може повече български пенсионери да излязат от бедност. България е държавата от ЕС, която е с близо 10 процентни пункта по-високо ниво на бедност на възрастните хора над 65 години, които са особено уязвима група, посочи Гълъб Донев. Затова, по неговите думи, системата на социално подпомагане е натоварена - около 230 000 пенсионери получават енергийни помощи за отопление през зимния период.

Той припомни, че от 1 юли се подават заявления за помощта за отопление, която е вдигната с 5.6 на сто със заповед на министъра на труда и социалната политика. Увеличението отразява темпа на нарастване на цените на електроенергията. Осигурен е достъп и за всички пенсионери до помощта, като увеличението от 5 процента на пенсиите от 1 юли, няма да се отрази на достъпа до подпомагане, напротив - повече хора ще получат енергийно подпомагане и то с по-голяма сума.

Мярката за допълващ доход на пенсионерите до линията на бедност през социалното подпомагане е разработена от социалното и финансовото министерство. Тя се отнася за общо 431 хиляди души. Добавката ще се дава на хора над 65 години, които трябва да са неработещи. Тя е направена по модела на енергийните добавки - пенсионерите трябва да отговарят на редица условия, да нямат големи жилища, да нямат големи влогове в банки.

Всеки пенсионер ще подава заявление, но за да няма струпване в АСП, ще бъде направено, така че, независимо от времето на подаване, хората ще получат помощта от 1 октомври.

Мерките за преизчисляването на пенсиите и за подпомагане на възрастните с ниски доходи ще влязат от една и съща дата. Те са в пакет, служебното правителство има ясна цел да постигне параметри в социалната област, които ще имат дълготраен ефект за 10-15 години. Целта е да бъдат извадени българските пенсионери от бедността. По думите на Гълъб Донев всички политически партии при откриването на парламента са заявили, че ще работят за актуализацията на пенсиите и българските пенсионери са сред приоритетите на всички.

Заложени са промени по отношение на линията на бедност, така че да няма национални особености, които да изкривяват процеса. Ще се вземат предвид данните на Евростат и изследването SILC, каза в заключение Гълъб Донев.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща