Инж. Любомир Спасов: Справедливият енергиен преход не е утопия, той е необходимост

Смятам, че за прехода към ниско въглеродно производство, поне на този етап, природният газ ще има ключова роля, коментира изп. директор на Топлофикация Перник

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
2101
article picture alt description

Инж. Спасов, какво според Вас е Европейската Зелена сделка за България – кръстопът, път или безпътица? Различни хора дават различни отговори на този въпрос.

- За мен е път напред. България е една от страните от Европейския съюз, която е най-засегната от Европейската Зелена сделка. От бъдещето на въгледобивната промишленост зависи съдбата на много хора. Страната ни е силно зависима от централите, работещи на въглища, защото от тях зависи и енергийната ни сигурност. Тяхното място е ключово в българската енергетика. На практика днес те са базовите мощности и българският енергиен сектор не би могъл да съществува без този тип производители на електрическа енергия.

Но Европа има друга гледна точка по въпроса за бъдещето на въглищните централи…

- Европейският съюз планира всички ТЕЦ-ове, работещи на въглища, след години да спрат работа, но това представлява сериозно предизвикателство за нас. Смятам, че не бива да се допуска да се стигне до там. Можем да изпълним амбициите на Европа да се намалят въглеродните емисии и да тръгнем по така жизненоважното „зелено“ производство, като инвестираме в „чиста“ енергия. За да се случи това, трябва плавно да започнем да преминаваме към алтернативни горива, които не са толкова замърсяващи като въглищата.

Като например?

- Смятам, че за прехода към ниско въглеродно производство, поне на този етап, природният газ ще има ключова роля. Той може да бъде преходното гориво за нас. Именно по тази причина основният акцент в нашия бизнес план, утвърден от КЕВР, е увеличаването на дела на екогорива като природен газ и биомаса като заместител на въглищата. За успешната реализация на бизнес плана ни, ние имаме нужда от разрешение от компетентните институции, което още очакваме.

Това предизвикателство, наречено „Зелена сделка“, обединява или разделя Европа?

- Всички ясно осъзнаваме, че има държави, които не са толкова зависими от въглищата и за това за тях ще бъде по-лесен този преход. Има и страни като нашата, за която ще бъде по-трудно. Трябва да се помисли именно за по-засегнатите държави.

Справедливият енергиен преход не е утопия, той е необходимост и ние го разбираме много ясно. Просто имаме нужда от политики, които да насърчават справедливия преход, за да се избегнат структурни сривове и социални проблеми. Важно е всички заинтересовани страни да се включат активно в изготвянето на плана за трансформация на въглищните региони у нас.

Кои са заинтересованите страни?

- От синдикатите и представителите на гражданския сектор и предприятията, част от които е и Топлофикация Перник, до местните, националните и европейските институции. Ако всички ние не се включим в справедливия преход, той ще се провали. От това ще загубим и самите ние. Трябва да подготвим план за предстоящата трансформация на централите, работещи на въглища и да се обърнем към Европейската комисия и да им обясним какви са нашите възможности от какви имаме нужда, за да изпълним техните високи амбиции, които са си поставили.

Има ли България важна роля за "зеленото" възстановяване на Европа?

- Всяка една страната, която е част от Европейския съюз, има роля за „зеленото“ възстановяване на Европа. Всяка една страна е отделна част от големия пъзела, наречен Европа. Независимо от обвързаността на  някои държави от въглищата като България, Чexия, Πoлшa и Pyмъния те също имат водеща роля зa „зeлeнoтo“ възcтaнoвявaнe нa Eвpoпa и в ĸлимaтичнитe ѝ ycилия. Това бе посочено и в дoĸлaд нa ВlооmbеrgNЕF зa eнepгийнитe cиcтeми нa чeтиpитe дъpжaви в Изтoчнa Eвpoпa.

Вярвам, че преходът към нулеви емисии ще бъде приет от всички, само ако се осъществява паралелно с адекватен икономически и социален модел. Той трябва така да премине, че да бъде преход от заетост към заетост.

Един въпрос от ежедневието, който вълнува много хора. Защо се получава, така че всяко лято абонатите на почти всяка топлофикация нямат за дълги периоди топла вода? Не могат ли да се избегнат тези профилактични ремонти?

- Ще бъда безкрайно откровен. Знам, че тези ремонти, не са приятно изживяване за никой и че е напълно нормално всеки човек да желае да има топла вода по всяко време на годината и на денонощието. Но ние, както и повечето други топлофикационни дружества, просто сме принудени да се съобразяваме със състоянието на топлопреносната мрежа у нас. Тя меко казано е остаряла и амортизирана. Ако не се правят тези ремонти през лятото, просто през зимата може да станат големи аварии и при ниски температури хората да нямат парно. Съжалявам за причинените неудобства и на нашите абонати понеже и ние в Перник в момента правим профилактични ремонти,  но друг начин на този етап няма. Според мен е нужна обща държавна стратегия за цялостна подмяна на топлоприносната мрежа в цялата страна, където това е необходимо.

                                                                                           

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща