Инж. Любомир Спасов, Топлофикация Перник: Работим за превръщането на Перник в по-зелен и чист град

На нашата площадка вече са три газови когенератора, предстои сериозна работа по пускането им в експлоатация, обяснява изпл директор на дружеството

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
1004
article picture alt description

Инж. Спасов, у нас има и експерти, които са против „Зелената сделка“, защото смятат, че тя ще има негативен социален ефект и че все още няма достатъчно добра алтернатива на въглищата. Това така ли е?

- Смятам, че реализирането на „Зелена сделка“ ще ни отговори много врати като страна, членка на Европейския съюз. Може да направи България също така конкурентоспособна на пазара, но всичко зависи от решенията, които ние тук вземем и плана, който представим пред Европа. България е силно зависима от въглищата и ще имаме нужда от време и средства, за да успеем да осъществим справедлив преход.

Ако се предприемат резки и крайни решения, да, би имало не само негативен социален, но и икономически ефект. Планът за прехода ни към нисковъглеродно производство трябва да бъде съобразен с възможностите ни. Топлофикация Перник, а виждам и другите предприятия, вече търсим алтернативи на въглищата. За постигане на екологично производство и намаляване на вредните емисии ще разчитаме на природния газ и биогоривата. Има алтернатива на въглищата, просто ни трябва време, за да можем да подменим сегашните си мощности, които са пригодени за работа на въглища. Това са средства, труд и време. Не става от днес за утре. Уверявам Ви, че в Топлофикация Перник правим всичко възможно и ще осигурим бъдещето на Предприятието и след „Зелената сделка“.

Да, разбрах за намерението Ви за преминаване на природен газ. Разкажете ни повече!

- В дългосрочен план имаме намерение да използваме природния газ през летните месеци за производство на електрическа и топлинна енергия. На нашата площадка вече са три газови когенератора. Предстои сериозна работа по пускането им в експлоатация. С реализирането на този проект продължаваме да отговаряме на изискванията на Европа на по-екологично производство и ще осигурим екологична топлинна енергия за перничани. Работим за превръщането на Перник в зелен и чист град.

Какъв според Вас е реалистичният хоризонт за замяна на въглищата в България?

- Реалистичният хоризонт за замяна на въглищата с алтернативни горива може би е 2050 г. Преходът за нас трябва да бъде плавен, за да се гарантира, че ще имаме ток. В момента ТЕЦ-овете са гръбнакът на българската енергетика и гарантират нашата енергийна независимост и сигурност. Нека не забравяме и че ние като предприятия осигуряваме работни места на хиляди специалисти в цялата страна.

Но все пак не са ли много амбициозни целите на Европейския Зелен пакт?

- Постигането на нисковъглеродно производство е несъмнено много амбициозна цел, но  трябва да е обосновано с научни и технологични възможности. Не е проблем в това производството на енергия да бъде екологично, а как и за колко време може да се трансформира. Основните притеснения на страните, които са в тясна зависимост от въглищата, е да не бъдат задължение от днес за утре да променят горивата, които използват.

Може ли гражданското общество и в частност младите, да допринесат за постигане на целите на „Зелената сделка“?

- Обществото също има важна роля за постигане на климатична неутралност. Зелените политики и здравословният начин на живот в България се нуждаят от помощта на хората, както на младите, така и на тези в зряла възраст. В подготовката на плана за прехода, които трябва да бъде представен, участват много млади специалисти с техните знания и възможности.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща