Инж. Йордан Василев: Топлофицирането ще подобри екологията на Плевен

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
1121
article picture alt description

Инж. Василев, защо енергийните експерти у нас, а и по света определят централното топлоподаване като един от най-екологичните начини за отопление, при условия, че кажем ли ТЕЦ се сещаме веднага за голям комин, който „пуши“?

- Централното отопление е много по-екологичен и сравнително евтин начин за отопление в сравнение с традиционно разпространеното  в нашата страна битово отопление на дърва и въглища. Всяко топлофикационно дружество има такъв голям комин с изградена пречистваща инсталация. Ако няма такива, не може да работи въобще. Докато на баналния комин на обикновената печка на дърва, с която се топли някое семейство, няма каквито и да е очистващи съоръжения. Нещо повече, особено в някои квартали през зимата не се горят само дърва или въглища, а въобще каквото дойде под ръка- пластмаси, гуми и всевъзможни „горива“. Ако направя една проста сметка, ТЕЦ-ът има един комин с инсталации за пречистване, а до него има 20 000  печки, през чиито комини излиза какво ли не. Искам да е ясно - не обвинявам хората, че се топлят през зимата, както могат, по-скоро бих искал в страната ни да има ясна държавна, общинска и бизнес стратегия за развитие на топлопреносната система.

Убеден съм, че с изграждането на нови топлофикационни отклонения и разширяването на топлофикационната мрежа ще се подобри екологичната обстановка в Плевен. Трябва да се работи за проектирането и изграждането на нови квартални мрежи за присъединяване на нови потребители, които до сега са се топлили на дърва и въглища. Нашата цел е да свържем още повече домакинства към мрежата.

Но общото мнение е, че именно топлоцентралите  са едни от най-големите замърсители в страната?

- Позволете ми да отговоря на това твърдение с въпрос. Тогава как ще се обясни фактът, че по време на извънредното положение, централите в България , продължавахме да работим, а качеството на въздуха се подобри бързо и качествено? Излязоха няколко проучвания от международни изследователски агенции, които показаха, че с намаляването на автомобилния трафик и индустриалните процеси, имаше сериозно редуциране на вредните емисии във въздуха. Това ясно говори, че в основата на замърсяването на въздуха, не са само ТЕЦ-овете. Всички те притежават очистващи инсталации и електрофилтри, които не допускат изпускането на вредни вещества във атмосферния въздух. Бих обобщил, че топлоцентралите у нас са удобната „изкупителна жертва“, зад която се крият много други истински и реални замърсители. Отделно в Топлофикация Плевен работим на природен газ, който  е  много по-чисто гориво в сравнение с въглищата, например.Ние имаме голям потенциал да произвеждаме качествена и екологична енергия за нашите абонати и същевременно с всички подобрения, които правим по нашите мощности, спомагаме за това градът да бъде още по-чист.

Над какви конкретни проекти работите, за да бъде Топлофикация Плевен модерно и екологосъобразно предприятие?

- Както казах в началото, работим усилено за разширяването на топлопреносната ни мрежа, защото с това се ограничава използването на дърва и въглища за отопление, които са огромен замърсител. Правим подобрения по абонатните станции и по всички наши съоръжения, за да бъдат те в изправност. Това ще допринесе за намаляване възможността от аварии през зимните месеци и поддържане на високите екологични стандарти за работа.

Последните години обърнахме сериозно внимание на повишаването на енергийната ефективност. Фокусирали сме се върху инвестиции, които обединяват екология и иновации в едно. Тук ще дам пример с нашата газова турбина. Нейното изграждане бе важно, за да постигнем една от целите си, а именно по-добра енергийна ефективност за дружеството.

Не на последно място, за нас като Дружество е много важно устойчивото корпоративно развитие.

Имаме ли като страна възможност да преустроим икономиката си, така че да стане изцяло „зелена“?

- Усилията на цяла Европа са насочени в тази посока и България не изостава в постигането на тази цел. У нас целият енергиен бранш сме насочили усилията си към засилване на ролята на възобновяемите енергийни източници и подобряване на енергийната ефективност с цел намаляване на вредните емисии във въздуха. Сами виждате, че редица топлофикации, работещи на въглища, започнаха да оптимизират енергийния си микс, въвеждайки природен газ и биогорива. Това е посоката за изпълнението на всички регламенти и директиви на ЕС в секторите "Енергетика" и "Екология". Смятам, че България има потенциал да преустрои икономиката си, за да стане „зелена“ и същевременно да бъдем еднакво конкурентоспособни на европейския и световен пазар.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща