Зелени Балкани срещу добив на варовици и доломити в Сърнена Средна гора

Кариера в землищата на 3 села ще застраши стотици животни и растения, някои от които са редки

Климат / България
3E news
739
article picture alt description

Екозащитната организация „Зелени Балкани“ се обяви срещу плановете за изграждане на кариера за добив на варовици и доломити в Сърнена Средна гора. Става въпрос за предоставена концесия на "Кереч Търла", която се намира в землищата на село Едрево, общ. Николаево, село Оряховица и село Братя Кунчеви, общ. Стара Загора. Сключеният от държавата договор е с пловдивска фирма и е със срок от 25 години, в рамките на които да се добиват въпросните материали за строителната и химическата индустрии. Според разпространеното становище развиването на тази дейност там ще застраши много видове от местната флора и фауна, някои от които са редки. Паралелно с това в близост има извор с питейна вода, чрез който се захранва едно от селата в района – Дълбоки. Според разпространената позиция на „Зелени Балкани“, реализирането на инвестиционно намерение вероятно ще окаже изключително негативно въздействие върху биоразнообразието в района на бъдещата кариера.

От екоорганизацията отбелязват, че там, освен широколистни гори, има над 20 видове редки растения. Районът се обитава и от повече от 2000 вида безгръбначни. Паралелно с това околността е местообитание на 23 земноводни и влечуги. Близо 30 са видовете птици, редица от които редки или защитени видове. Районът е местообитание и на около 60 бозайника.

От „Зелени Балкани“ отбелязват също, че Сърнена Средна гора, макар и с малко по площ защитени територии, е планина с много високо биологично разнообразие. А голяма част от видовете растения, гъби и животни са в процес на интензивно проучване в момента, по проект на научен журнал ZooNotes на Пловдивски Университет „П. Хилендарски“.

Местни хора също са твърдо против разработването на кариерата. Преди два дни жители на 12 населени места в района излязоха на протест, блокирайки за половин час движението по Подбалканския път между Казанлък и Сливен в района на Николаево.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща