ЕС не прави достатъчно, за да мобилизира частните зелени инвестиции

Икономика / Свят
3E news
436
article picture alt description

Европейският съюз не прави достатъчно, за да отклони собствените си разходи от замърсяващи дейности или да мобилизира частни средства за "зелени" инвестиции, обяви Европейската сметна палата (ЕСП) в доклад, цитиран от Ройтерс и БТА. ЕС реформира своята финансова регулация, за да помогне за набиране на пари за проекти, които подкрепят целите на Общността за климатичните промени, включително чрез така наречената таксономия - сложен нов правилник, който казва на инвеститорите кои дейности са наистина "зелени".

Въпреки че предложенията на Европейската комисия ще изяснят устойчивите дейност, те не правят достатъчно, за да обезкуражат инвестициите, които вредят на климата, се отбелязва в доклада, разпространен късно снощи.

"Неустойчивите дейности все още са твърде печеливши", обясни членът на ЕСП Ева Линдстрьом, която ръководи доклада.
Европейската комисия приема или частично приема препоръките на одиторите, уточни говорител, добавяйки, че работата по "таксономията" продължава.
Брюксел отложи за по-късно тази година политически деликатното решение дали газът и ядрената енергия да бъдат включени в правилата. Съветниците на ЕК твърдят, че газовите електроцентрали не трябва да се считат за устойчиви, и имат известни опасения за ядрената енергия.

Линдстрьом коментира, че "таксономията", която се отклонява твърде много от препоръките на експертите, може да загуби доверие.
Одиторите са на мнение, че ЕС не практикува това, което проповядва за "зелените" финанси, тъй като собственият му бюджет поддържа някои замърсяващи дейности.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща