Експерт: България единствена не е посочила кога ще спре въглищните ТЕЦ, това ни поставя под сериозен натиск

Икономика / България
3E news
1071
article picture alt description

България трябва да поеме конкретен ангажимент, кога ще спре да използва въглища за производство на електроенергия, за да може трите засегнати региона (Стара Загора, Кюстендил и Перник) да получат средствата по Фонда за справедлив преход. Това каза Румяна Грозева, изпълнителен директор на Агенцията за регионално икономическо развитие в Стара Загора. Засега ЕК отказва регионите да се увеличат с още пет и да станат осем. Съвсем наскоро излезе с решение, че предоставената аргументация не е достатъчна.

Гърция вече пое ангажимент да спре да използва въглища за производство на електроенергия през 2028 г. и преди месец затвори най-голямата си топлоелектрическа централа. Румъния каза 2032 г. и един от най-големите й стоманодобивни завода вече работи със зелена енергия. Индия и Китай определиха 2060 г., Германия – 2038 г. България засега мълчи. Мисля, че България е единствената държава към момента, която не е посочила никаква година, което ни поставя в много сериозен риск.

Териториалните планове за справедлив преход са документите, които трябва да се подготвят, за да може България да усвоява средствата от Фонда за справедлив преход, уточни Румяна Грозева, цитирана от stznews.bg.

Най-важното в момента е трите области да си подготвят териториалните планове. Това е процес, който вече тече от средата на декември миналата година. До края на ноември те трябва да бъдат съгласувани с Министерство на енергетиката, което е бенефициентът, и след това да бъдат одобрени от ЕК. Регионите в Полша, Германия, Чехия, Румъния се движат с малка преднина в подготовката на плановете си, но са много по-наясно какво искат да се случи. Доколкото знам от консултантската компания, която работи за България, Стара Загора се справя изключително добре като активност, като предложения, като виждания как трябва да се развива областта, така че аз в това отношение съм оптимист.

На този етап е готов анализът, на който да стъпят мерките и проектите в Териториалния план. Когато той бъде сглобен, ще бъде направено по-широко обществено обсъждане.

Аз поемам ангажимента да го направим по-достъпно, с една по-широка кампания, организирана от информационния център Европа директно, за да може хората, които имат какво да кажат, да го кажат.

В подготовката на плановете са включени всички работодателски организации, Тракийския университет, ръководствата на трите ТЕЦ-а, на Мини Марица изток, на синдикатите, припомни Румяна Грозева.

Надяваме се да сме си научили уроците като избиратели и да мислим, когато гласуваме на предстоящите избори. Чухме много екзотични неща в предишната предизборна кампания – нищо конструктивно по отношение на Зелената сделка. Знаейки колко е важно за региона някои политически партии и коалиции си позволиха, на границата на безотговорността, да изпращат послания, които много добре знаят, че няма как да се случат. Сега чуваме още от същото, затова избирателите от Стара Загора трябва да помислят. Никой не е казал, че това което предстои да се случи ще стане от днес за утре – има хоризонт 10 – 15 години най-малко, в който тези промени трябва да започнат да се случват.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща