Доларът отслабва в очакване на резултати от срещата на централната банка на САЩ

Индексът ICE Dollar, който измерва съотношението на долара спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона) спадна с 0.12%

Икономика / България
Георги Вулов
490
article picture alt description

Американският долар вече калкулира очакванията, че Федералният резерв на САЩ (Фд) ще даде сигнал за началото на намаляване на стимулиране по програмата за количествени облекчения (QE) на двудневната си месечна среща, която приключва в сряда, затова търговията със зелените пари не е толкова активна и респективно спада спрямо основните валути.

По програмата Фед изкупува активи на стойност 120 милиарда долара всеки месец от юни 2020 г. Мнозина смятат, че Фед може да започне да намалява обемите на месечните изкупувания на активи още през ноември, но това не е новина, пише Financial Times.

Почти сигурно е, че след срещата Фед ще публикува най-новите прогнози за БВП, безработицата и инфлацията в САЩ, както и индивидуалните прогнозите на членовете на Борда на Фед кога смятат, че централната банка трябва да започне да увеличава лихвените проценти. Но и това не е новина, която да повлияе върху котировките на американската валута.

Индексът ICE Dollar, който измерва съотношението на долара спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона) спадна с 0.12%, след като в края на сесията в понеделник се повиши до месечен връх, достигнат на 23 август. Широкият WSJ Dollar Index, в който са включени 16 валути се понижи с 0.06%.

Еврото се повиши с 0,08% до 1.1735 долара в сравнение с 1.1726 долара в края на предишната сесия.

Една от малкото валути, към които зелените пари са на печалба е японската йена. Щатският долар се повиши с 0.11% до 109.560 йени, след като затвори търговията в предходната сесия в понеделник на ниво от 109.440 йени. Очаква се Банката на Япония, която също провежда месечното си заседание на 21 и 22 септември, да запази параметрите на паричната си политика непроменени, въпреки подобрените икономически показатели, но при продължаващ ръст, макар и забавен, на заразени с COVID-19.

Британският паунд се повиши с 0.13% спрямо щатската валута до 1.3675 долара, но най-много от азиатските валути поскъпна австралийският долар, който се повиши с 0.3% до 0.7274 щатски долара за един австралиец.

В същото време стоковите валути се повишават, подкрепени от поскъпването на петрола, след три поредни сесии на понижение, а канадският долар получи и политическа подкрепа, след като премиерът Джъстин Трюдо отново спечели парламентарните избори, но неговата партия няма да има достатъчно мнозинство, за да направи самостоятелно правителство, а ще търси коалиционни партньори. Трюдо успокои инвеститорите, че икономическата подкрепа ще продължи и от следващото правителство.

Канадският долар се повиши с 0.57% до 0.7843 щатски долара и с 0.51% до 0.6682 евро.

Другата валута, която силно се влияе от цените на петрола, норвежката крона се повиши с 0.58% до 8.6765 крони за един долар, възстановявайки се от понижението в понеделник до 8.7816 крони, ниво, което не беше наблюдавано от 27 август.

Третият съименник – новозеландският долар е другата валута, спрямо която щатският долар е на печалба. Кивито в Нова Зеландия загуби 0.07% до 0.7026 щатски долара, ниво, което е най-слабото за септември. Увеличението на основният лихвения процент от резервната банка на Нова Зеландия (RBNZ) както се очакваше с 50 базисни пункта изглежда малко вероятно, след в изявление заместник-гуверньорът на банката Кристиан Хоуксби намекна, че централната банка, ако повишава лихвите, ще бъде на стъпки от по 25 базисни пункта, но не посочи от кога ще влезе в сила това повишение. Затова и прогнозата на анализатора на австралийската финансова група Westpac Имре Спайзер е, че поевтиняването на „кивито“ ще продължи и през следващата седмица.

Въпреки че пазарите в континентален Китай са затворени заради два дни официални празници, юанът се задържа близо до почти едномесечно дъно във вторник, докато валутите, определяне като безопасно убежище, включително долара, се възползваха, за да притиснат още повече китайската валута, заради проблемите на китайската група за недвижими имоти Evergrande, която е пред фалит, поради невъзможността да покрие дълга си от 300 млрд. долара.

След като поскъпна в началото на азиатската търговия, изтривайки загубите от понеделник, в началото на европейската търговия юанът отново започна да се понижава спрямо долара до ниво от 6.4655 юана за един долар, но остана значително над нивото от 6.4879 юана от понеделник, което е най-ниското му ниво от 23 август.

„Усещането е, че пазарът очаква нещо от китайските власти след празниците, за да спасят Evergrande, най-вероятно това ще стане в сряда“, прогнозира Крис Уестън, ръководител на екипа за анализи на брокерската компания Pepperstone в Мелбърн. „Търговците усещат, че предстои кредитно събитие“, посочи като аргумент за прогнозата си Уестън.

На противоположно мнение са анализаторите от американската банка Wells Fargo, които очакват юанът да спадне до 6.60 за долар през следващия месец, което ще е най-слабото му представяне от миналия ноември насам.

Криптовалутите продължават да се борят със загубите си на фона на нарастващите рискови настроения, като биткойнът се повиши с 1.5% до около 42 379 долара във вторник, след като в понеделник слезе до 40 191 долара за първи път от 6 август.

По-малкият конкурент етериумът също нарасна, но по-сало с 0.3% до 2 968.06 долара, след като спадна до 2 803.20 долара в понеделник, също за първи път от 6 август.

*Валутните курсове са актуални към 10:00 часа българско време, източник „Ройтерс“, а за криптовалутите MarketWatch.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща