Доклад: Ръстът на ВЕИ трябва да се ускори, но корпорациите все още предпочитат да наливат пари в изкопаемите горива

Правителствата трябва не само да подкрепят възобновяемите енергийни източници, но и бързото извеждане от експлоатация на изкопаеми горива

Енергетика / Анализи / Интервюта
Георги Велев
2241
article picture alt description

Нов доклад, публикуван от анализаторите на чистата енергия от REN21 показва, че съществува огромна разлика между измерения растеж на възобновяемата енергия и това, което е необходимо, за да се приведат в съответствие с амбициозните климатични цели намеренията на петнадесет страни от Г-20. Докладът се казва Renewables 2021 Global Status Report (GSR). Той изследва всички сектори, като електроенергийния сектор, транспорта, сградите и промишлеността, за да определи количествено използваната ВЕИ във всеки един от секторите.

Въпреки че технологии като вятър и слънчева енергия се използват в електрическите мрежи, електрификацията може да отключи тяхното използване в сектори като транспорта, където пътните превозни средства в момента използват двигатели с вътрешно горене. Независимо че възобновяемата енергия е нараснала значително от 2009 г. насам, увеличаващият се ръст на търсенето е довел до това, че делът на изкопаемите горива е приблизително еднакъв, измерен в „крайното енергийно потребление“.

Голяма част от растежа на възобновяемите енергийни източници е в изместването на изкопаемите горива в електрическите мрежи, но транспортният, строителният и промишленият сектор остават до голяма степен да работят изкопаеми горива. поради ниските нива на електрификация и енергийна ефективност.

REN21 установява, че се прави много малко за увеличаване на натиска върху тези системи за използване на възобновяема енергия. „Вместо да стимулират трансформацията, пакетите за оползотворяване осигуряват шест пъти повече инвестиции за изкопаеми горива, отколкото за възобновяема енергия“, пишат те, подчертавайки, че голяма част от разходите за икономическо възстановяване след COVID19 са насочени към изкопаемите горива.

„За съжаление суровият урок от пандемията е, че повечето правителства не са използвали уникалната възможност за по-нататъшно ограничаване на замърсяването с въглерод и прекъсване на зависимостта си от изкопаемите горива. За тях е важна корпоративната печалба - нито климатът, нито здравето на хората “, каза д-р Стефан Сингър, старши съветник в CAN International.

Докладът също така констатира, че корпоративните споразумения за закупуване на електроенергия, дългосрочните договори, са достигнали рекордни нива през 2020 г. с увеличение от 23,7 гигавата.

Въпреки че австралийската индустрия за възобновяеми енергийни източници се разраства бързо, особено чрез покривните слънчеви централи, тя остава в средата на страните от Г-20 и е една от 15-те страни без никакви нови стимули за растежа на възобновяемата енергия. Това означава, че нова чиста енергия ще дойде в енергосистемата само ако се създаде пространство за нея от напускащите индустрии за изкопаеми горива.

Ето някои от основните акценти от доклада

1. Докато използването на възобновяема енергия се е увеличило, това е засенчено от изкопаемите горива, които остават доминиращ източник на енергия за света.

Възобновяемите енергийни източници нарастват с почти 5% годишно между 2009 и 2019 г., изпреварвайки изкопаемите горива (1,7%). Възобновяемата енергия постави нов рекорд за инсталирана мощност през 2020 г., което означава, че сега ние произвеждаме около 29% от нашата енергия от възобновяеми източници. В същото време светът изгаря повече фосилни горива от всякога. Както се вижда на графиката по-долу, делът на изкопаемите горива в общия енергиен микс е толкова висок, колкото преди десетилетие, а делът на ВЕИ само леко се е увеличил.

2. Пакетите за възстановяване вливат пари в кафявата икономика въпреки предимствата на възобновяемите енергийни източници.

Докладът отбелязва, че е имало вълна от по-силни ангажименти за действие по отношение на климатичната криза през 2020 г. Това включва целите за беземисионна икономика и спад на въглеродните емисии от Китай, Япония, Южна Корея и няколко други региона, държави, градове и компании. След съобщения за финансиране на екологосъобразно възстановяване, извеждане на публичните разходи до нива, по-високи от плана на Маршал след Втората световна война, 2020 г. трябваше да бъде годината, когато светът натисна бутона за рестарт на глобалната климатична икономика и възобновяемите енергийни източници.

Вместо да стимулират трансформацията, пакетите за оползотворяване осигуряват шест пъти повече инвестиции за изкопаеми горива, отколкото за възобновяема енергия. Както е показано на фигурата по-долу, има явна липса на финансиране за възобновяеми енергийни източници, въпреки всички обещания, дадени по време на кризата Covid-19.

3. За пръв път броят на страните с политики за подкрепа на възобновяемата енергия не се увеличи.

Целите за възобновяема енергия определят курса, но са необходими политики, за да сме сигурни, че ще стигаме до желаната дестинация. Целите често не се постигат, тъй като преобладаващите политически рамки са неефективни. 2020 г., годината на новите норми, подчерта бездействието сред политиците в света и липсата на конкретни мерки за декарбонизиране на техните икономики. Броят на страните с политики за възобновяема енергия в транспорта, достигна своя пик през 2017 г .; за отопление и охлаждане броят достигна своя връх през същата година и оттогава намалява.

Целите трябва да бъдат подкрепени от политики, които подпомагат усвояването на възобновяеми източници чрез стимулиране и / или налагане на тяхното използване. Но това не е достатъчно - правителствата също трябва активно да премахнат използването на изкопаеми горива и субсидиите за тях.

4. Преминаването към възобновяема енергия е не само необходимо и възможно, но има и бизнес смисъл Преминаването към възобновяема енергия е не само необходимо и възможно, но има и бизнес смисъл.

Изкопаемите горива са отговорни за изменението на климата и също допринасят значително за загубата на биологично разнообразие и замърсяването.  Преминаването от изкопаеми горива към възобновяема енергия е необходима стъпка и превръщането на възобновяемите източници в норма и не е въпрос на технология или разходи.

Енергийният сектор вече постигна голям напредък. Днес почти всички нови мощности са възобновяеми. Повече от 256 GW бяха добавени в световен мащаб през 2020 г. - надминавайки предишния рекорд с близо 30%. Във все повече региони, включително части от Китай, ЕС, Индия и САЩ, сега е по-евтино да се изграждат нови вятърни или слънчеви фотоволтаични централи, отколкото да се експлоатират съществуващи електроцентрали, работещи на въглища.

Бизнес светът също започна да инвестира. Количеството възобновяема електроенергия от споразумения за закупуване на електроенергия нарасна значително през последните години, като през 2020 г. от корпоративните дългосрочни договори бяха получени рекордните 23,7 GW. Това беше ръст от 18% въпреки въздействието на пандемията COVID-19.

„Преходът към възобновяема енергия набира скорост, тъй като има смисъл както за бизнес, така и за околната среда. Възобновяемата електроенергия вече създава милиони работни места, спестява пари на бизнеса и осигурява достъп до енергия за милиони. Но бизнесът и правителствата трябва да работят по-бързо, не само за околната среда, но и за да останат конкурентоспособни в икономиката на 21-ви век с ВЕИ“, казва Сам Киминс, ръководител на RE100.

5. Напредъкът в света към климатична неутралност може да бъде проследен с един прост ключов показател за ефективност: възобновяема енергия.

Докладът на REN21 за 2021 г. ясно показва, че правителствата трябва да дадат много по-голям тласък на възобновяемите енергийни източници във всички сектори. Както се вижда на фигурата по-долу, само пет от най-големите световни икономики в Г-20 - ЕС-27, Франция, Германия, Италия и Обединеното кралство - са поставили цели за 2020 г. за постигане на определен дял от възобновяемите източници в крайното потребление на енергия .

Прозорецът на възможностите се затваря, освен ако усилията не бъдат значително увеличени и това няма да е лесно да се направи. Рана Адиб, изпълнителен директор в REN21, заявява: „Правителствата трябва не само да подкрепят възобновяемите енергийни източници, но и бързото извеждане от експлоатация на изкопаеми горива. A good way to accelerate development is to make the uptake of renewable energy a key performance indicator for every economic activity, every budget and every single public purchase. По този начин всяко министерство трябва да има краткосрочни и дългосрочни цели и планове да премине към възобновяема енергия, съчетано с ясни крайни дати за изкопаемите горива.

Нищо няма да се случи, ако не измерим правилния показател. Предвид спешността на ускоряване на структурната промяна от изкопаеми горива към възобновяеми енергийни източници във всички обществени и икономически дейности, вече не е достатъчно да се проследят целите, политиките и инвестициите за възобновяема енергия.
Напредъкът в света към целите за глобалните климатични действия и устойчиво развитие може да бъде измерен чрез прост ключов показател за ефективност: делът на възобновяемата енергия. Делът на възобновяемата енергия отразява развитието на енергийното търсене, енергоспестяването, енергийната ефективност и емисиите в допълнение към усвояването на възобновяема енергия и намаляването на използването на изкопаеми горива. Постигането на висок дял от възобновяеми енергийни източници може да се използва като план за структурно преминаване към трансформиран енергиен свят.

Следователно този показател трябва да бъде интегриран на всяко ниво на вземане на решения. И понеже като енергията е навсякъде, енергийният преход трябва да се случи навсякъде. Този конкретен ключов показател за ефективност позволява на хората да измерват напредъка и да гарантират ангажираност в световен мащаб, на национално ниво, в региони, в градове, във всеки икономически сектор и дори в бизнеса.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща